Iașul a ajuns printre cele mai scumpe orașe din lume la prețul carburanților! Deși are un minim istoric la nivel mondial, prețul benzinei este cel mai mare din toată România, țara care încă plătește cele mai ridicate tarife pentru combustibil

de: Vlad Alexa
04:00, 23 apr. 2020

Deși prețul barilului de petrol a atins un minim istoric, la nivel local aceste ieftiniri aproape că nu au fost simțite deloc. La nivelul stațiilor peco din Iași, prețul motorinei și al benzinei a fost scăzut nesemnificativ față de tendința mondială, chiar și cea din România. În momentul de față, ieșenii au ajuns să plătească printre cele mai mari prețuri pentru combustibilii fosili, iar asta nu face decât să adâncească și mai mult criza în care se află populația Iașului

La nivel mondial se vorbește tot mai accentuat despre ieftinirea barilului de petrol, ceea ce ar trebui să ducă în mod direct proporțional la ieftinirea tuturor produselor, având în vedere faptul că majoritatea transportului din ziua de azi este bazat pe combustibili solizi. Acest lucru a fost accentuat odată cu înghețarea transporturilor de persoane. Deși în toate țările lumii s-a redus drastic prețul petrolului în această perioadă de criză, vorbind aici de un preț care nu a mai fost atât de jos din 1999, în cazul românilor această ieftinire aproape că nici nu s-a simțit. Mai mult decât atât, prețul benzinei și al motorinei variază de la o regiune la alta, iar în Iași și Cluj sunt cele mai ridicate din orașele mari ale țării.

Concret, dacă la București, prețul mediu al benzinei la pompă este de 4.39 lei, cel de motorină de 4.65 lei, iar GPL de 2.60 lei, în cazul Iașului lucrurile sunt mai scumpe. Astfel, prețul mediu la benzinăriile din Iași este în cazul benzinei de 4.41 lei, motorina la 4.61 lei, iar GPL la 2.66 lei. În mod obișnuit, la nivelul țării noastre se consumă într-un an normal 11 milioane de barili petrol, din care 4 din producția internă. Asta înseamnă că importăm aproape 60 la sută din ce consumăm. Aceste prețuri sunt mai mari cu doar 1-2 bani în zona Cluj-Napoca.

Cele mai mari diferențe de preț au fost la motorină

Pentru a asigura o evidență a prețurilor combustibililor petrolieri la nivel național, a fost creată o platformă pe care se pot verifica în timp real toate prețurile. În aceste condiții, toți trebuie să știe faptul că benzina și motorina au taxe speciale impuse de stat, iar asta în sumă fixă. Conform specialiștilor, s-a ajuns ca 55 de procente din prețul combustibilului să fie taxe, iar la motorină procentul este de 51 la sută.

Mai mult, se aplică și acciza TVA care este de 1,77 lei pe litrul de benzină și 1,62 de lei pe litrul de motorină, potrivit legii din România. Legislația de la noi prevede că se percepe TVA și la acciză. Cele mai mari diferențe de preț înregistrate în ultima vreme au fost la motorină. Pe 20 aprilie 2020 cotația petrolului a mai pierdut 20 de procente. Un baril se tranzacționează acum cu doar 27 de dolari, cel mai mic preț din martie 1999 încoace. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, statul oferă o platformă online.

„Peco Online este site-ul prin care poți verifica rapid prețul actualizat al benzinei, motorinei sau GPL-ului din fiecare stație Gazprom, Lukoil, Mol, OMV, Petrom, Rompetrol, Socar, MaximCoLtd, Metropoli, Ozana, PartenerSocar, RoOscar, SpielmannOil, VhExtraOil din România. De asemenea, poți căuta cel mai bun preț din jurul tău, din oricare localitate din țară sau de pe orice rută/traseu”, au precizat reprezentanții organizației Peco Online.

De ce a scăzut prețul petrolului atât de mult?

Conform specialiștilor, țara noastră avea de suferit în urma crizei. România, la fel ca și Europa, este legată de cotația Brent a petrolului, acolo unde prețul este în jur de 25 de dolari. Situația actuală se explică prin graba vânzătorilor de a găsi cumpărători care să preia direct marfa. Faptul că multe firme nu au reușit să consume combustibilul în timp scurt a dus la blocarea depozitelor. Prăbușirea de pe 20 aprilie se datorează mai ales lipsei depozitelor pe termen lung a combustibililor petrolieri.

Prețurile din fiecare stație peco Petrom, OMV, Lukoil, Mol, Rompetrol, Socar și așa mai departe sunt actualizate la diferite momente din zi.
Se estimează că o cantitate de aproape un milion de tone de produse rafinate este în prezent stocată în aproximativ 30 de tancuri petroliere în mările Europei. Specialiștii consideră faptul că cererea globală ar urma să înregistreze în 2020 o scădere record cu 9,3 milioane de barili pe zi tocmai din cauza pandemiei. Ieri, un litru de benzină la stațiile Petrom costa în jur de 4,45 de lei, iar motorina 4,70 lei.