Iahnie de fasole moldovenească. Cum să pregătești o mâncare gustoasă după rețeta bunicii
În zilele de post ideală este o iahnie de fasole moldovenească. Acest preparat este savuros, iar dacă ținem cont de câteva trucuri simple, succesul culinar va fi garantat. Iahnia de fasole este ușor de făcut, necesită puține ingrediente însă la final ne vom încânta papilele gustative cu un adevărat deliciu. Iată cum să pregătești o mâncare gustoasă după rețeta bunicii.
Iahnie de fasole moldovenească
Dacă vrem să îi surprindem pe cei dragi cu o mâncare tradițională gustoasă, aromată și sănătoasă putem pregăti rapid o iahnie de fasole moldovenească. Când vine vorba de savuroasa iahnie, gospodinele se întrec în tot felul de rețete. Dacă adăugăm câteva ingrediente inedite și ținem cont de secretele din rețeta bunicii, la final vom obține un adevărat deliciu.
Iahnia de fasole moldovenească este ideală în zilele de post, dar și ori de câte ori vrem să ne bucurăm de gustul unui preparat rapid, gustos și sănătos. Pe lângă această mâncare putem să pregătim pentru cei dragi și o zacuscă de fasole. Acest deliciu poate fi păstrat la borcan pentru iarnă. De asemenea, în zilele cu restricții alimentare putem opta pentru savuroasa rețetă de dovlecel scăzut cu mărar. Acest deliciu este pe placul multora dintre noi și este recomandat și persoanelor care se află la dietă.
Iahnia de fasole este delicioasă și poate fi pregătită la mesele de sărbătoare alături de alte bucate tradiționale alese. Acest deliciu poate fi servit cu pâine de casă pufoasă și gustoasă, dar și cu niște murărturi asortate la borcan.
Rețeta bunicii pentru o mâncare tradițională savuroasă
Dacă vrem să pregătim acasă o iahnie de fasole moldovenească după rețeta bunicii, vom avea nevoie de 400 g de fasole, 3 cepe roșii, 3 căței de usturoi, boia dulce și iute, cimbru, 1 foaie de dafin, 4 linguri de pastă de roșii și 4 linguri de ulei.
Mai întâi se alege fasolea, apoi se spală în câteva ape și se scurge foarte bine. După aceea se lasă la umflat într-un vas timp de câteva ore. Se pune fasolea la fiert într-o oală cu apă cât să o acopere. După ce fasolea este gata și devine bobul moale după fierbere, se pune la scurs într-o sită.
După aceea se curăță și se taie solzișori ceapa roșie, iar usturoiul se pisează foarte bine. Într-o cratiță cu puțin ulei încins se pune ceapa la călit, iar când aproape este gata se adaugă și usturoiul. Tot acum se pune și fasolea cu puțină apă. Într-un vas se pregătește sosul de roșii împreună cu sarea, piperul, cimbrul și boiaua de ardei. După ce am obținut o pastă omogenă, aromată și fină, se toarnă peste fasole. Se amestecă ușor în cratiță, iar când aproape este gata iahnia, se pune și o foaie de dafin pentru un plus de savoare.
Iahnia de fasole poate fi fiartă și la cuptor pentru un gust deosebit. La final, se ia de pe foc și se lasă la răcit apoi se servește împreună cu niște murături gustoase. Iahnia de fasole poate fi ornată cu câteva frunze de pătrunjel proaspăt. Cu siguranță acest deliciu va fi pe placul tuturor celor de la masă.
Iahnia de fasole moldovenească este ideală în zilele de post, fiind gustoasă, aromată și ușor de făcut. Dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, succesul culinar va fi garantat.