Humus de năut. Care este secretul pregătirii acestui fel de mâncare exotic?
Un humus de năut este o gustarea originală, savuroasă, sănătoasă și foarte gustoasă. Humusul este un sos aromat și picant făcut din piure de năut și pastă de susan. Humusul se întinde pe pâine, se servește alături de legume și se folosește ca sos în alte mâncăruri. Humusul este popular printre vegetarieni.
Pentru a pregăti acest fel de mâncare veți avea nevoie de năut, aproximativ o pungă. De asemenea, veți avea nevoie de semințe de susan, 4 cuișoare de usturoi, o linguriță de zira și 2 linguri de ulei de măsline. Poate fi nevoie de mai mult sau mai puțin, în funcție de consistența humusului. Pentru un gust deosebit va trebui să folosiși și suc de lămâie, după gust alături de piper negru măcinat. Unele gospodine adaugă și paprika după gust sau sare.
Cum se prepară humus de năut acasă? Ingredientele necesare pentru pregătirea deliciului savuros
Pentru a pregăti humusul de năut pregătiți ingredientele. Ar trebui să începi să faci hummus cu cel puțin 15 ore înainte de a plănui să îl servești, deoarece este nevoie de timp pentru a înmuia și fierbe năutul. Acest lucru poate fi evitat dacă folosiți năut gata preparat, la conservă.
Cantitatea de ulei de măsline, condimente, usturoi și suc de lămâie va depinde de consistența hummusului și de gustul dumneavoastră. Turnați în apă curată și rece timp de 12 ore. 12 ore mai târziu, năutul se va fi umflat și va fi absorbit aproape toată apa.
Scurgeți restul de apă. Umpleți năutul cu apă proaspătă și rece și puneți-l pe foc. Aduceți la fierbere și îndepărtați spuma. Fierbeți năutul timp de aproximativ două ore, la foc mic. Mazărea trebuie să fie moale și ușor de sfărâmat cu degetele. Apoi răciți năutul fără să-l scurgeți.
Turnați semințele de susan și semințele de zira într-o tigaie uscată. Prăjiți-le ușor la foc mic până când devin ușor aurii. Este important să nu gătiți prea mult semințele de susan, altfel pot deveni amare. În continuare, trebuie să măcinați semințele de susan până obțineți o pastă. Există diferite moduri de a face acest lucru.
Cum să măcinați semințele de susan? Când se adaugă condimentele?
Pentru a măcina semințele de sus se folosește un mortar, așa cum se face din cele mai vechi timpuri. De asemenea, acestea se pot mărunți într-un tocător. Și chiar și cu un blender de imersie. În acest proces, adăugați puțin ulei de măsline pentru a obține o consistență asemănătoare unei paste.
Așa se face tahini, pasta de susan. După care, scoateți năutul răcit din bulion cu o lingură cu fantă. Adăugați cățeii de usturoi curățați de coajă la năut. Pasați năutul într-un blender, adăugând apa de gătit dacă este necesar. Adăugați pasta de susan, sarea, piperul, uleiul de măsline și sucul de lămâie la piure până când se omogenizează.
Gustați humusul și adăugați ceea ce credeți că aveți nevoie pentru a completa aroma acestuia. Serviți humusul cu ulei de măsline și un strop de paprika, alături de legume precum conopida. Pentru a face humus mai ușor puteți folosi conserve de năut și pastă de susan gata preparate, acestea se vând gata fermentate.
Dacă faceți singur humus de năut, puteți împărți gătitul în funcție de timpul disponibil. Astfel, puneți năutul la înmuiat peste noapte, fierbeți-l dimineața și tocați-l seara. Năutul pentru hummus poate fi fiert într-un multicooker sau într-o oală sub presiune.