Huawei, incă un scandal în SUA, după ce șefii serviciilor secrete nu le recomandă americanilor să cumpere telefoanele chinezești
Cu toate că Huawei lansează produse de o calitate superioară, la prețuri rezonabile, suspiciunile din jurul companiei nu încetează. Vorbim despre faptul că mai mulţi şefi din serviciile secrete americane cer potenţialilor cumpărători să aleagă altă marcă.
Aceştia susţin faptul că telefoanele Huawei conţin anumite softuri prin care americanii, şi nu numai, ar putea fi spionați. Alte voci susțin contrariul spunând că de fapt compania chinezească refuză să instaleze softuri CIA.
Şefii serviciilor secrete din SUA le recomandă americanilor să nu cumpere smartphone-uri Huawei
Un război economic fără precedent intre, probabil, cele mai puternice tari din lume, China și SUA. Supremaţia pentru controlul reţelei 5 G, ambiţiile unor tehnologii superioare, au făcut ca războiul să afecteze absolut orice sector de activitate. De această dată, şefii serviciilor secrete din SUA le recomandă americanilor să nu mai cumpere smartphone-uri de la Huawei.
Aceştia spun Huawei este apropriată Guvernului comunist din China. Huawei a fost fondată de un fost inginer din armata chineză. Unii politicieni americani au numit compania „un braţ al guvernului din China”.
Şefii a şase servicii de informaţii din SUA, printre care NSA şi CIA, au spus că cetăţenii nu ar trebui să folosească telefoane Huawei. Compania chineză a fost la un pas să încheie parteneriate cu doi mari operatori telecom din America, Verizon şi AT&T, dar eforturile i-au fost zădărnicite în ultimul moment de factori politici.
China și SUA, război pentru putere
În schimb, mai multe voci din domeniul telecomunicaţiilor susţin faptul că, de fapt, telefoanele Huawei sunt sabotate intenţionat pentru că ar fi refuzat să în soft un backdoor pentru apelare şi controlal dispozitivului oricând. Acest soft ar fi fost comandat de CIA şi ar fi instalat pe mai toate telefoanele. Informaţiile nu sunt oficiale şi certe, fiind doar supoziţii.
Pe de altă parte, și la nivel de Uniune Europeană, Huawei are o interdicţie pe livrarea de echipamente 5G.
Mai mulţi parlamentari americani iau în calcul introducerea unei legi prin care să se interzică folosirea (de către angajaţii din sectorul public) dispozitivelor Huawei şi ZTE.
„Huawei se bucură de încrederea guvernelor şi clienţilor din 170 de ţări şi nu presupune riscuri informatice mai mari decât orice alt producător”, a declarat un purtător de cuvânt al Huawei pentru canalul american de televiziune CNBC.
Cum încearcă Huawei să ” se spele ” de acuzații
Huawei Technologies a lansat un anunţ publicitar în paginile principalelor ziare din SUA, îndemnând cititorii să nu creadă “tot ceea ce aud. Că reacţiile la acuzaţiile potrivit cărora autorităţile de la Beijing ar putea utiliza infrastructurile produse de Huawei pentru spionaj, producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii Huawei a lansat o invitaţie către mass media din străinătate pentru că acestea să vină să viziteze sediul sau, relatează Agerpres.
În acest sens, Huawei a publicat un advertorial în cele mai mari cotidiene americane, Wall Street Journal, New York Times şi Washington Post, în care îi invită pe jurnaliştii americani să vină să îi viziteze sediul de la Shenzhen (sudul Chinei). Agenţia de presă AFP a primit o invitaţie similară.
Războiul Huawei -SUA pe scurt
- Şefii serviciilor secrete din SUA nu recomandă Huawei
- Compania chineză este acuzată că ar spiona utilizatorii prin anumite softuri instalate
- Alte voci spun că Huawei ar fi singura companie care ar fi refuzat să instaleze un backdoor pe terminalele lor, soft care ar ajuta să facă de ceea ce chinezii sunt acuzat: spionaj (Vorbim despre un așa spus demers al CIA)
- Vreţi să fiţi spionaţi de americani sau de chinezi?
- Huawei, care are interdicţie pe piaţa europeană a echipamentelor 5G, neagă vehement acuzaţiile și investesc sume enorme în publicitate pentru a putea contracara reclama negativă
- Reacția șefilor serviciilor americane vine în contextul în care Huawei ar fi fost la un mic pas de a încheia contracte cu cele mai mari companii de telecomunicații din SUA