Hramul Mănăstirii Hadâmbu, prilej de sărbătoare pentru sute de credincioși din întreaga țară – GALERIE FOTO/VIDEO

de: BZI.ro
02:00, 09 sept. 2022

Joi, 8 septembrie, sute de credincioși din întreaga țară s-au adunat în curtea Mănăstirii Hadâmbu pentru a sărbători hramul lăcașului de cult. După 2 ani de pandemie, creștinii ortodocși au putut să se bucure din nou de acest eveniment religios, fără să țină cont de distanțare. Mulți credincioși au ajuns la Hadâmbu încă din seara de 7 septembrie pentru a lua parte și la vecernie

În data de 8 septembrie, creștinii ortodocși prăznuiesc Nașterea Maicii Domnului. Aceasta este prima mare sărbătoare din noul an bisericesc. Data în care este celebrată aceasta nu a fost aleasă întâmplător, cifra opt simbolizând veșnicia și viața fără de sfârșit. Miercuri, 7 septembrie, în ajunul Nașterii Maicii Domnului, începând cu ora 18:00, la Mănăstirea Hadâmbu s-a oficiat vecernia unită cu litia, mai apoi desfășurându-se scoaterea în procesiune a Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului. La ora 20:30, s-a oficiat Sfântul Maslu, urmând ca la miezul nopții să aibă loc utrenia.

Icoana Maicii Domnului de la Hadâmbu, izvorâtoare de mir

În dimineața zilei de 8 septembrie, curtea Mănăstirii Hadâmbu devenise neîncăpătoare pentru sutele de credincioși veniți din toate colțurile țării pentru a lua parte la hramul lăcașului de cult.

Joi, 8 septembrie, la ora 8:45, obștea monahală, în frunte cu părintele stareț, arhimandritul Nicodim Gheorghiță, un sobor de preoți, credincioși îmbrăcați în costume populare și primarul comunei Mogoșești, Rodica Popa Roșu, l-au întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei, care a oficiat Sfânta Liturghie. Mitropolitul a fost primit cu pâine și sare, în sunetul clopotelor, oferind credincioșilor binecuvântarea sa arhierească.

Înainte de începerea liturghiei, o mulțime de credincioși s-au așezat la rând pentru a se închina la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni din țară, din ea izvorând, săptămânal, mir.

Icoana Maicii Domnului care este păstrată la Mănăstirea Hadâmbu datează din anul 1938, fiind pictată de către preotul Octavian Zmau din Roman. În anul 1992, ochiul drept al Maicii Domnului de la Hadâmbu a lăcrimat, iar în 1993 a început ca din umărul drept al Maicii Domnului să curgă mir. De atunci, vestea că icoana este făcătoare de minuni s-a răspândit în întreaga țară.

În seara zilei de 22 ianuarie 2003, un incendiu a izbucnit în Mănăstirea Hadâmbu. Au ars câteva chilii, precum și numeroase cărți de cult și obiecte bisericești, însă doar icoana Maicii Domnului a rămas intactă, nefiind atinsă de flăcări.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost lăsată afară până la ora 19:30 pentru ca toți credincioșii să poată să se roage la ea.

Sute de credincioși din întreaga țară au venit, pe 8 septembrie, la hramul Mănăstirii Hadâmbu

 

Sfânta Liturghie solemnă de hram a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei, alături de un sobor de 28 de preoți. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei, a sfințit și clopotnița din curtea lăcașului de cult.

„Îi arătăm mulțumire lui Dumnezeu prin săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii de ziua hramului acestei sfinte mănăstiri, înainte de care rostim rugăciunea cea mare de dezlegare, ca Domnul Dumnezeu să se milostivească asupra noastră, să ne ierte păcatele cele de voie și cele fără de voie, să ușureze greutatea lor și în cuget, în inimă, în suflet, în simțire să se înalțe ființa noastră către Tronul Preasfintei Treimi. Să ne ajute Domnul Dumnezeul nostru!”, a precizat la începutul liturghiei Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei.

Printre mulțimea de credincioși adunați la liturghie s-au aflat și numeroși bătrâni, dar și familii de tineri care au venit cu tot cu copii să ia parte hramul Mănăstirii Hadâmbu. Când s-au simțit prea osteniți să mai poată sta în picioare, credincioșii fie s-au așezat direct pe iarbă, fie au împânzit băncile din parcul mănăstirii. Începând cu ora 12:00, sutele de credincioși din întreaga țară s-au bucurat de o agapă frățească.