Hoții de lemne din pădurile din Iași pot fi prinși cu ajutorul aplicației SUMAL. Sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL) este operațional

de: Raluca Costin
02:00, 19 oct. 2020

Sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL) poate fi utilizat de toți cei care vor să reclame un transport ilegal de lemne din Iași sau din alte zone ale țării. Principalele obiective ale SUMAL sunt creșterea eficienței controlului ca parte a politicilor publice de reducere a infracționalității în domeniul forestier, pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale. Potrivit reprezentanților Direcției Silvice Iași, a scăzut numărul hoților prinși în pădurile din județ.

Aplicația SUMAL previne activitățile ilegale prin controlul provenienței lemnului și al asigurării trasabilității acestuia, obținerea de informații statistice la nivel național privind volumul de lemn exploatat și al materialelor lemnoase rezultate. Un alt obiectiv al SUMAL este practica unitară în evidență gestionară a materialelor lemnoase prin punerea la dispoziția profesioniștilor a unei aplicații informatice gratuite. Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași, susține că aplicația va fi utilă celor care vor să reclame ilegalitățile din pădurile din Iași.

Gabriel Doncean, director Direcția Silvică Iași: „Au fost mai puține tăieri ilegale de lemn anul acesta”

Potrivit directorului Direcției Silvice Iași, în anul 2020 a scăzut cantitatea de material lemnos furată din pădurile din Iași.

„Au fost mai puține tăieri ilegale de lemn anul acesta. Colegii noștri sunt în permanență la datorie, sunt dotați cu arme pentru a se proteja, pentru că ați văzut, sunt și situații conflictuale care degenerează, cum a fost și cazul colegului de la Pașcani care a decedat din cauză că a surprins un furt de lemne. Sperăm că vom reuși să ajungem la un număr cât mai mic de tăieri ilegale”, a spus Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași.

Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Întreg parcursul lemnului poate fi urmărit cu ușurință de organele statului”

Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, spune că platforma este deja operațională.

„Silvicultorii operează în platforma https://preprod.sumal-map.ro/. Fiecare persoană care va utiliza această platformă are un rol bine definit. Astfel, angajații Gărzii Forestiere sunt cei care creează accesul pentru companiile de tipul ocoale silvice arondate, precum și pentru utilizatorii cu rolul de șefi de ocol aferenți. Șefii de ocoale silvice vor fi cei care vor crea baza de date pentru propriii angajați, astfel încât aceștia să poată introduce datele în sistemul online. Angajații sunt cei care urmăresc fluxul informațional legat de proprietari, fișe proprietate (pentru suprafețe neamenajate momentan), dispozitive de marcare, delegații de marcare, inventarierea cu aplicația mobilă, aprobarea inventarului. Întreg parcursul lemnului, din momentul în care s-a primit avizul de tăiere și până la extragerea și încărcarea masei lemnoase în mijloacele de transport, poate fi urmărit cu ușurință de organele statului, dar și de activiști de mediu sau simpli cetățeni”, a spus Costel Alexe, ministrul Mediului.

Direcția Silvică Iași a aplicat amenzi de peste jumătate de milion de lei în anul 2020

SUMAL este realizat de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, denumită în continuare APCRS, și pus la dispoziția profesioniștilor pentru aprobarea normelor referitoare la proveniență, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn, cu modificările și completările ulterioare.

O aplicație asemănătoare cu SUMAL ar putea fi lansată și pentru transportul de agregate minerale

Autoritățile de mediu pregătesc și un sistem informatic de monitorizare a exploatării și transportului de agregate minerale, asemănător cu SUMAL. Aplicația este în faza de testare, iar până la sfârșitul anului ar putea fi deja operațională.

„Cei care exploatează ilegal balast din albiile râurilor produc pagube iremediabile atât ecosistemelor acvatice, cât și lucrărilor hidrotehnice sau infrastructurii rutiere. Odată cu implementarea noului sistem, oricine va putea verifica, după numărul de înmatriculare, dacă un astfel de transport deține aviz legal”, a mai spus Costel Alexe.