Volumul de lemne tăiate ilegal din pădurile din județul Iași a scăzut în primul semestru din anul 2021, comparativ cu aceeași perioadă din 2020. În acest an, Direcția Silvică Iași a dat amenzi în valoare de 40.000 de lei, cele mai multe nereguli fiind descoperite la controlul materialului lemnos
A scăzut volumul de lemne tăiate ilegal din pădurile din Iași. În primul semestru din anul 2021 au fost înregistrate cu 43 la sută mai puține tăieri ilegale, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2020. Astfel, în primele 6 luni din acest an, volumul de tăieri ilegale înregistrat de Direcția Silvică Iași a scăzut cu 377 de metri cubi, fiind înregistrați 288 de metri cubi tăiați nejustificat, în acest an. Valoarea pagubelor este de 96.000 de lei. În urma verificărilor la controlul materialului lemnos au fost înregistrate 54 de infracțiuni, mai puține față de anul 2020, când au fost 68 de infracțiuni. În primul semestru din anul 2021 au fost efectuate 1.017 acțiuni de control, în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare de 39.000 de lei. Potrivit directorului instituției de control, Gabriel Doncean, în luna septembrie a anului trecut s-a modificat legislația.
„S-au făcut modificări la Codul Silvic și orice tăiere de arbori sau sustragere de masă lemnoasă este considerată infracțiune. A scăzut numărul infracțiunilor în anul 2021 cu aproape 50 la sută, față de anul 2020”, susține Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași.
Direcția Silvică Iași a organizat și în acest an campania de împăduriri
Specialiștii din cadrul Direcției Silvice Iași, împreună cu voluntari, atât din instituții, cât și din mediul privat, au plantat 129,59 de hectare cu 574.700 de puieți forestieri. Puieții provin din cea mai veche pepinieră din Iași, din Galata, de unde ajung în fiecare an, la firme sau la persoane fizice, puieți ornamentali din specii autohtone.
În medie, anual, sunt comercializați puieți în valoare de 200.000 de lei. Suprafața totală de fond forestier a județului Iași este de 97.606 hectare, care reprezintă 17 la sută din suprafața județului. De asemenea, suprafața totală administrată de Direcția Silvică Iași este de 73.095 de hectare, adică 75 la sută din suprafața de fond forestier a județului, împărțită astfel: pădure proprietate publică a statului – 65.871 hectare – și pădure proprietate privată – 7.224 de hectare.
Specialiștii din cadrul Direcției Silvice Iași și DSVSA vânează mistreții infectați cu pestă porcină africană
O altă problemă cu care se confruntă în continuare specialiștii din cadrul Direcției Silvice Iași este pesta porcină africană, care a redus semnificativ efectivele de mistreți din județ.
„Au scăzut cu 30 la sută efectivele de mistreți. Virusul îl poate purta și o pasăre, și șacalul auriu, care a fost văzut prima dată în 2020, iar, anul acesta, avem 15 exemplare în pădurile din Iași. La complexul de la Gheorghițoaia avem 1.200 de mistreți”, mai spune Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.
Numărul de cazuri de pestă porcină africană este în creștere la porcii mistreți, începând cu luna aprilie 2021. Specialiștii din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și Direcția Silvică Iași au vânat sute de animale pentru a stopa răspândirea virusului. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.