Hormonii secretati de glandele suprarenale
Glandele suprarenale sunt niste structuri mici, de aproximativ cinci grame fiecare, situate la polul superior al rinichilor. Ele prezinta doua zone: una centrala (sau medulara) care produce hormonii adrenalina si noradrenalina si zona periferica, care la randul ei are trei regiuni suprapuse. Acestea produc trei tipuri de hormoni. Iata care sunt hormonii produsi de suprarenale: mineralocorticoizi, glucocorticoizi si sexuali.
1. Hormonii mineralocorticoizi
Regleaza echilibrul hidro-electrolitic, adica al apei si al celor doi ioni importanti din organism, sodiul si potasiul. In mod fiziologic, acestia reduc pierderea de sodiu si apa prin rinichi si determina eliminarea de potasiu.
Cel mai important hormon este aldosteronul, responsabil de 90% din activitatea mineralocorticoida. Valoarea sa normala este de 6 mg/dL, secretia zilnica fiind de 0,15 mg. Scaderea aldosteronului determina cresterea eliminarii de sodiu si apa (prin urina) si acumularea de potasiu in sange, fenomene devastatoare pentru organism. Astfel, scade volumul extracelular si, implicit, volumul de sange, se reduce debitul cardiac si daca nu se intervine ori daca valorile sunt foarte scazute se poate ajunge la soc si deces.
In acelasi timp, cresterea potasiului in sange determina toxicitate cardiaca, generand aritmii periculoase si alte tulburari contractile, care pot duce la insuficienta cardiaca. Cresterea aldosteronului determina retentie de sodiu si apa si cresterea volumului de sange, precum si eliminarea excesiva de potasiu (care determina slabiciune musculara severa).
2. Hormonii glucocorticoizi
Cei mai importanti sunt cortizolul (cel mai puternic, responsabil de 95% din activitatea glucocorticoida) si corticosteronul. Cortizolul se secreta in cantitate de 15-20 mg/zi, avand valorile normale in sange de 12 micrograme/dL. Exista si analogi sintetici: cortizonul (care are efect similar cortizolului), prednisonul (efect de patru ori mai mare), metilprednisonul (de cinci ori mai mare) sau dexametazona (de 30 de ori mai mare).
Cortizolul are efecte numeroase, variate si importante pentru organism. In primul rand, regleaza activitatea metabolismului glucidic, lipidic, proteic. Influenteaza reactia organismului la stres, fie ca e de natura fizica sau psihica: infectii, traumatisme, interventii chirurgicale, febra, depresie, expunere la temperaturi prea inalte sau prea joase, evenimente sau situatii etc.
De asemenea, are un important rol antiinflamator, prin blocarea initierii inflamatiei sau rezolutia rapida a acesteia (in cateva ore sau zile). Intervine si in alergii, in care, desi exista alt mecanism de actiune, componenta inflamatorie e importanta.
Valori anormal de mari ale cortizolului determina cresterea marcata a glicemiei, catabolismul (consumarea proteinelor) pana la reducerea maselor musculare si scaderea imunitatii. Reglarea secretiei de cortizol se face de la nivel hipotalamo-hipofizar.
3. Adrenalina si noradrenalina
Portiunea medulara sau centrala a suprarenalei reprezinta cam 20% din glanda si secreta catecolamine, adica adrenalina si noradrenalina. Acesti hormoni sunt eliberati prin stimulare nervoasa simpatica si au acelasi efect ca si actiunea simpatica directa asupra organelor, dar cu durata de cinci-zece ori mai mare.
Astfel, catecolaminele stimuleaza frecventa si forta de contractie a inimii, produc constrictia vaselor de la nivelul pielii si organelor interne, precum si dilatarea celor din cord, creier si vase, cresc tensiunea arteriala (pe termen limitat insa), produc relaxarea musculaturii netede din organe si cresc contractia muschilor scheletici, determina dilatatia bronsica, intensifica reactiile metabolice pentru furnizarea de energie.
4. Hormoni sexuali
Suprarenala mai secreta si androgeni (hormoni masculini, care se produc insa la ambele sexe), si cantitati mici de estrogen si progesteron. Cei mai importanti androgeni suprarenali sunt DHEA (dehidroepiandrosteron) si androstendion. Ei sunt transformati insa la nivelul tesuturilor care ii utilizeaza in testosteron, forma mai puternica a hormonului. In mod normal, acesti androgeni au efecte mici asupra organismului, participand la definirea caracterelor sexuale.
Odata sintetizati, hormonii circula in sange sub forma libera sau legati de proteine (forma libera fiind cea activa). Cortizolul liber este de aproximativ 5%, iar aldosteronul liber de 50%, dar intre cele doua forme – activa si legata – exista schimburi permanente. Hormonii trec pasiv prin membrana celulara si se leaga de receptori specifici. Apoi sunt inactivati in ficat si eliminati pe cale urinara sau fecala.