Holuri goale și laborator de 1.000.000 de lei lăsat să zacă la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași! Programările pentru analize gratuite sunt amânate zile întregi
Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași oferă gratuitate la anumite analize medicale, însă, până acum, holurile laboratorului de recoltări au fost lipsite de pacienți. Cu toate acestea, programările pentru analize gratuite pot fi făcute de-abia după cel puțin o săptămână din momentul în care ai sunat. Asistentele susțin că este foarte aglomerat și ai șansă doar dacă vii de la ora 07:00. Această unitate spitalicească este renumită și pentru alte neregularități, cele mai șocante fiind învestirile ilegale în funcții de conducere
După inițiativa CAS de a deconta analizele medicale ale persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, în data de 13 septembrie 2022, pe site-ul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași a fost publicat un articol conform căruia se pun analize gratuite la dispoziția ieșenilor asigurați medical. Pentru a beneficia de ele, oamenii trebuie să se programeze și să aibă un bilet de trimitere. În această săptămână, pe parcursul mai multor zile, în intervalul programului de recoltare, holurile laboratorului au fost goale.
Holurile sunt goale, dar programările pentru analize gratuite sunt amânate
Miercuri, 14 septembrie 2022, în incinta unității spitalicești era o liniște deplină, fără oameni interesați de analizele medicale gratuite. Singurele persoane care intrau în curtea Institutului de Psihiatrie erau cei care doreau să își viziteze cunoscuții. Întrebată de reporterii BZI, o asistentă a spus că se mai pot face programări abia pentru săptămâna viitoare.
„Pe săptămâna asta sub nicio formă”, a răspuns cadrul medical când a fost întrebat pentru ce dată se pot face rezervările, cu toate că nu era niciun posibil pacient în jur.
De asemenea, asistenta a prezentat posibilitatea de a face programarea telefonic. Întrebată dacă este aglomerat, de obicei, la analize, aceasta a oferit un răspuns afirmativ, căci, în general, nu vin doar persoane din afara spitalului, ci și pacienții care sunt internați acolo.
„Da, este foarte aglomerat. Vin și pacienții spitalul. Nu numai… Înțelegeți?”, a declarat asistenta. „Pe la ora 07:00, dacă veniți, e mai puțină lume. Pe urmă încep să vină cei din spital”, a completat aceasta.
Reporterii BZI au întâlnit aceeași liniște mormântală de pe holul laboratorului și în zilele următoare.
Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași se poate lăuda cu unul dintre cele mai moderne laboratoare din Nord-Estul Moldovei, deținând aparatură de ultimă generație. De asemenea, personalul medical a avut parte de o pregătire specială. În aceste condiții, se pune întrebarea cât este de rentabilă o investiție de 1.000.000 de lei în aparatura aflată în dotarea laboratorului, amenajarea acestuia și mobilierul de specialitate, dacă nu sunt folosite.
Puzderie de nereguli la Institutul de Psihiatrie Iași
În ultima perioadă, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași a devenit cunoscut pentru diverse ilegalități, precum ocuparea posturilor vacante prin concurs aranjat, oferindu-le candidaților același subiect din anul 2016. Un alt caz celebru este numirea a 13 șefi de secții prin încălcarea legii.
Totodată, amintim că cea mai recentă ilegalitate este faptul că la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași au fost învestite în funcții de conducere persoane cu note de 5, în condițiile în care nota minimă ar fi trebuit să fie 7. Mai mult decât atât, în anunțul de organizare al concursului nu era specificat faptul că persoanele interesate de respectivele posturi vacante trebuie să obțină peste 70 de puncte, iar funcția de asistent șef a fost numită „de execuție”, nu „de conducere”.
De asemenea, nici la capitolul igienă această unitate spitalicească nu stă foarte bine, căci pacienții au fost nevoiți, în această primăvară, să își împartă paturile cu ploșnițele de așternut.
Astfel, la polul opus se află laboratorul în care s-a investit 1.000.000 de lei, unde programările pentru analize gratuite pot fi făcute de-abia după cel puțin o săptămână din momentul în care ai sunat, deși, în prezent, în intervalul orar potrivit recoltărilor, nu este niciun pacient pe holuri.