Hipoglicemie: ce este, de ce apare și cum se pot evita consecințele periculoase
Glicemia scăzută (glucoza), cunoscută și sub numele de hipoglicemie, este o afecțiune periculoasă. Poate să apară nu numai la persoanele cu diabet zaharat, ci și la cei care iau multe medicamente, trec peste mese sau fac exerciții fizice mai mult decât de obicei. Cum să o eviți?
Glucoza pătrunde în corpul uman cu alimente și servește ca o sursă importantă de energie. Glucoza se găsește în alimentele bogate în carbohidrați – orez, cartofi, pâine, paste, cereale, fructe, legume, lapte. Hormonul insulină vă ajută corpul să utilizeze glucoza pentru energie.
Dacă consumați mai multă glucoză decât aveți nevoie, aceasta este stocată în ficat și mușchi. Dacă nu există suficientă glucoză în organism, organismul nu poate funcționa normal. Este considerată o concentrație extrem de scăzută de glucoză în sânge de 2,2-2,8 mmol / l. Nivelurile normale de glucoză din sânge sunt de 3,3–5,5 mmol / L.
Simptomele hipoglicemiei
Dacă nivelul glicemiei este prea scăzut, este posibil să prezentați următoarele simptome (cel mai adesea acestea apar în mod neașteptat):
- vedere încețoșată
- schimbări de dispoziție neașteptate,
- nervozitate și oboseală,
- paloare,
- dureri de cap și amețeli,
- foame,
- transpirație crescută
- dificultăți de somn
- probleme de concentrare
- pierderea conștienței.
Dacă nu solicitați ajutor medical la timp, hipoglicemia în unele cazuri poate duce la leșin sau chiar la comă.
Dacă credeți că aveți hipoglicemie, trebuie să vă verificați nivelul glicemiei folosind un dispozitiv special – un glucometru. Dacă aveți aceste senzații des, de exemplu de 2-3 ori pe săptămână, consultați medicul pentru a înțelege motivele.
De ce apare hipoglicemia
Cel mai adesea, hipoglicemia este un efect secundar în tratamentul diabetului . Deoarece diabetul este asociat cu glicemie crescută sau hiperglicemie (glicemie peste 6,7 mmol / L), medicamentele care stimulează producția de insulină sunt utilizate pentru tratarea acesteia. Dacă o persoană folosește prea multe medicamente (sau doza aleasă nu este potrivită pentru el), nivelul zahărului din sânge poate scădea la niveluri critice. În plus, sărind peste mese, antrenament intens fără o nutriție adecvată și consumul de alcool poate duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge la diabetici.
Dar nu numai diabeticii pot experimenta hipoglicemie. Alte posibile motive pentru dezvoltarea acestei afecțiuni:
- Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi hepatita sau bolile renale
- o tumoare care stimulează producția de insulină în exces;
- boli ale sistemului endocrin.
Cum să creșteți nivelul glicemiei
Consumul de carbohidrați este suficient pentru a crește glicemia. Cel mai rapid efect este dat de glucoză, există o mulțime de ea în struguri și miere. Zaharul obisnuit functioneaza mai incet. Dacă aveți diabet, asigurați-vă că păstrați la îndemână o gustare cu carbohidrați. Acesta poate fi un baton de carbohidrați, fructe sau suc de fructe sau un cookie. Verifică-ți glucoza la 15 minute după ce ai mâncat. Dacă nu începe să crească, mâncați altceva.
Cum se previne dezvoltarea hipoglicemiei
- Verificați în mod regulat nivelul glicemiei. Dacă ați avut hipoglicemie înainte, asigurați-vă că vă verificați nivelul de glucoză înainte de a conduce vehicule sau înainte de orice altă activitate asociată cu un risc crescut pentru viață și sănătate;
- mâncați cu bun simț. Asigurați-vă că mâncați înainte de a ieși din casă dacă nu primiți o masă completă în următoarele cinci ore. Și poartă cu tine o mică bară de carbohidrați în caz că nu te simți bine;
- mâncați înainte de mișcare. Exercițiile fizice necesită energie și pot duce la scăderea nivelului de glucoză din sânge dacă nu ați primit carbohidrați în prealabil. Dacă faceți mișcare mai mult de o oră, asigurați-vă că puteți consuma carbohidrați suplimentari în timpul antrenamentului. Acestea pot fi geluri, băuturi izotonice sau chiar bomboane obișnuite;
- ascultă-ți medicul. Dacă urmați o dietă sau luați medicamente care afectează producția de insulină, este important să urmați toate instrucțiunile pentru a preveni scăderea glicemiei.