Hipertensiunea arteriala dubleaza riscul de deces din cauza COVID-19
Hipertensiunea arteriala dubleaza riscul de deces COVID-19. Cercetatorii avertizeaza ca pacientii cu hipertensiune arteriala au doua ori mai multe sanse de a muri din cauza Covid-19.
Aceasta este o informatie noua utila comunitatii stiintifice, care tocmai a fost evidentiata intr-un studiu care stabileste o legatura intre COVID-19 si tensiunea arteriala ridicata. Publicat in European Heart Journal, acesta sustine ca pacientii cu hipertensiune arteriala au de doua ori mai multe sanse sa moara de Covid in comparatie cu cei care nu au Covid, risc care ii afecteaza in special pe cei care nu luau medicamente pentru a-si controla boala. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii din China si Irlanda au analizat datele de la 2.866 de pacienti internati la Spitalul Huo Shen Shan din Wuhan intre 5 februarie si 15 martie.
Acest spital a fost deschis pe 5 februarie exclusiv pentru a trata pacientii cu coronavirus. Dintre acesti pacienti, 29,5% (850) au avut antecedente medicale de hipertensiune arteriala. Cercetatorii au descoperit ca 34 dintre cei 850 de pacienti hipertensivi cu coronavirus au murit, comparativ cu 22 din 2.027 care nu aveau hipertensiune arteriala. Dupa ajustarea pentru factorii care le-ar putea afecta rezultatele, cum ar fi varsta, sexul si alte afectiuni medicale, ei au stabilit ca pacientii din primul grup au avut un risc de doua ori mai mare. Un risc si mai mare pentru cei care nu au luat niciun tratament.
Risc mai mic de deces din cauza unei clase de medicamente?
Intr-adevar, printre pacientii cu hipertensiune arteriala care nu luau medicamente pentru aceasta boala cronica, 11 persoane din 140 (7,9%) au murit din cauza infectiei cu Covid-19, comparativ cu 23 de persoane din 710 (3,2%) pentru cei care iau medicamente. Dupa ajustarea pentru ceilalti factori, riscul pentru acesti pacienti netratati a fost de 2,17 ori mai mare. Pentru a aprofunda mai mult aceasta legatura, cercetatorii au efectuat o meta-analiza care combina datele de la pacientii din acest spital din Huo Shen Shan cu cele din alte trei studii. Scopul lor: stabilirea riscului in functie de categoriile de medicamente.
Acestia din urma erau interesati in special de rata mortalitatii la pacientii tratati cu o categorie specifica de medicamente pentru controlul tensiunii arteriale, inhibitori ai sistemului renina-angiotensina (RAAS). Aceasta familie de medicamente include inhibitori ACE si antagonisti (sau inhibitori) ai receptorilor angiotensinei II. Cercetatorii spun ca au gasit un risc mai mic de deces in randul a 183 de pacienti tratati cu RAAS decat in randul celor 527 de pacienti tratati cu alte clase de medicamente.
Hipertensiunea arteriala dubleaza riscul de deces COVID-19
„Este important ca pacientii cu hipertensiune arteriala sa realizeze ca au un risc crescut de a muri din cauza Covid-19. Ei ar trebui sa aiba grija de ei insisi in timpul acestei pandemii si au nevoie de mai multa atentie daca se infecteaza cu coronavirus”, spune unul dintre autorii studiului, profesorul Fei Li, cardiolog. in plus, echipa stiintifica avertizeaza, de asemenea, ca 140 de pacienti internati la spital cu infectie cu Covid-19 si-au oprit tratamentul antihipertensiv din diverse motive. „Am descoperit ca acest lucru a fost asociat cu un risc crescut de a muri de coronavirus”, spune profesorul Fei Li.
„Spre deosebire de ipoteza noastra initiala, am descoperit ca RAAS nu erau legate de un risc crescut de a muri din cauza COVID-19 si ca ar putea oferi protectie. Prin urmare, sugeram ca pacientii nu ar trebui sa intrerupa sau sa isi schimbe tratamentul antihipertensiv obisnuit decat daca este recomandat de un medic”, adauga el. La inceputul pandemiei, unii cercetatori au fost intr-adevar ingrijorati ca aceasta clasa de medicamente ar putea facilita „intrarea” coronavirusului in celulele pacientului si, prin urmare, a face oamenii mai susceptibili la infectii. Dar ramane faptul ca acesta este un studiu de observatie, unul care nu se bazeaza pe studii clinice.
Acesta este motivul pentru care cercetatorii considera ca este prea devreme pentru a face recomandari clinice pe baza acestor rezultate si ca studiile clinice sunt necesare pentru a examina in special rolul jucat de aceasta familie de medicamente.