Hidroxiclorochina: un nou studiu arată că nu are niciun efect asupra noului coronavirus

de: BZI.ro
14:21, 23 iul. 2020

Hidroxiclorochina, ineficienta in tratarea Covid-19. Peste 600.000 de oameni din întreaga lume au fost victime ale bolii pulmonare COVID-19 până acum, care este cauzată de coronavirusul SARS-CoV-2. Pentru a obține o terapie eficientă pentru COVID-19 cât mai repede posibil, medicamentele care sunt utilizate pentru tratarea altor boli sunt folosite în prezent pentru tratamentul cu COVID-19.

Unitatea de Biologie a Infecțiilor din Centrul German al Primatului (DPZ) – Institutul de cercetare primară Liibniz din Göttingen, împreună cu colegii de la Charité din Berlin, au reușit să arate că medicamentul clorochinină pentru malarie, care s-a demonstrat că inhibă SARS-CoV-2, nu este în măsură să prevină infectarea celulelor pulmonare umane cu noul coronavirus. Prin urmare, clorochina nu poate împiedica răspândirea virusului în plămâni și nu trebuie utilizată pentru tratamentul COVID-19.

Hidroxiclorochina, ineficienta in tratarea Covid-19

Este cunoscut faptul că SARS-CoV-2 este capabil să folosească două rute diferite pentru a intra în celule. În primul rând, după ce se atașează de celule, virusul poate fuziona direct cu membrana plasmatică și introduce materialul său genetic în celula gazdă. În al doilea rând, poate intra în interiorul celulelor prin structuri de transport, numite endosomi. În ambele cazuri, atașarea virusului la celule este mediată de proteina spirala virală. În acest scop, proteina spike trebuie să fie activată fie de enzima cathepsină L (în endosomi), fie de enzima TMPRSS2 (pe suprafața celulei). În funcție de tipul de celule, ambele enzime sau doar una dintre ele pot fi disponibile pentru activare.

Clorochina este un medicament care este utilizat pentru a trata malaria. Deoarece cloroquina inhibă infecția celulelor renale maimuței cu SARS-CoV-2, clorochina a fost testată în studiile clinice ca posibil candidat pentru tratamentul COVID-19. Cu toate acestea, modul în care clorochina inhibă infecția celulelor renale nu a fost clară. Studiul actual arată că clorochina inhibă intrarea virală în aceste celule, cel mai probabil prin blocarea activității L a cathepsinei. Acest lucru a ridicat întrebarea dacă clorochina inhibă și infecția celulelor pulmonare despre care se știe că produce TMPRSS2, dar numai o cantitate mică de cathepsină L.

Studiul arată că clorochina nu împiedică intrarea SARS-CoV-2 în celulele pulmonare umane și răspândirea ulterioară a virusului în aceste celule. „În acest studiu, arătăm că activitatea antivirală a clorochininei este specifică tipului de celule și că cloroquina nu blochează infecția celulelor pulmonare”, spune Ștefan Pöhlmann, șeful unității de biologie a infecțiilor din DPZ.