Medicamentul pentru hipertensiune arterială care crește riscul de cancer de piele
Hidroclorotiazida crește riscul de cancer de piele. Un nou studiu australian leagă unul dintre cele mai frecvente medicamente pentru hipertensiune arterială la cancerul de piele și buze.
Vorbim despre hipertensiune, când presiunea sângelui de pe pereții arterelor este prea puternică. Atunci când aceasta depășește 140/90 mmHg, este considerata prea mare și trebuie reglata prin tratamente. Printre medicamentele cele mai prescrise în aceste cazuri, găsim hidroclorotiazida, folosită încă din anii 1960. Cu toate acestea, potrivit rezultatelor unui studiu recent, acest diuretic nu este sigur. Este chiar suspectat de creșterea riscului de cancer de piele și buze.
Hidroclorotiazida crește riscul de cancer de piele
Pentru a realiza cercetarea, cercetătorii de la Universitatea din New South Wales din Australia au analizat datele de sănătate de la 16.200 de participanți australieni cu vârsta de peste 65 de ani. Dintre aceștia, 704 au suferit de cancer de piele și / sau de buze. Oamenii de știință au putut apoi să observe că expunerea îndelungată la medicamentul antihipertensiv a fost asociată cu o creștere de aproximativ 20% a riscului de melanom, potrivit femmeactuelle.fr. Și dintre pacienții cu cancer de buze, jumătate dintre ei au luat hidroclorotiazidă. Potrivit autorilor studiului, acest tratament are proprietăți fotosensibilizante. Ar face pielea mai sensibilă la soare și ar putea chiar să promoveze arsurile solare.
Deși aceste rezultate sunt alarmante, cercetătorii sfătuiesc totuși oprirea tratamentului. „Hipertensiunea arterială trebuie tratată cu grijă. Nu dorim ca nimeni să înceteze să ia hidroclorotiazida de frica dezvoltării cancerului de piele. De fapt, rezultatele ar fi mult mai grave dacă oamenii ar înceta să își ia medicamentele pentru tensiunea arterială”, a declarat autorul studiului, dr. Daniels.
Având în vedere aceste rezultate, persoanelor cu tensiune arterială ridicată li se recomandă să isi ia măsuri de precauție împotriva expunerii la soare. De asemenea, îsi poți monitoriza în mod regulat pielea. Dacă apare o pată, aluniță sau leziune anormală, poate fi necesară o biopsie pentru a-i determina natura.