Hernie inghinală la femei. Cauze, simptome și tratament

de: BZI.ro
09:26, 06 mai 2022

Hernia inghinală este o afecțiune des întâlnită, în special, la bărbați, dar și femeile se pot confrunta cu aceasta. Se spune că există peste două milioane de cazuri pe an de hernie.

Hernia inghinală apare în momentul în care o porțiune a intestinului pătrunde în canalul inghinal, ca urmare a unei rupturi musculare în această zonă. Umflătura apărută poate deveni dureroasă când persoana afectată tușește, se apleacă sau ridică obiecte grele.

Acest tip de hernie poate fi prezent încă de la naștere sau se poate dezvolta pe parcursul vieții. În funcție de modul în care apare, hernia inghinală poate fi directă (când este cauzată de îmbătrânire, o leziune sau o intervenție chirurgicală la nivelul abdomenului) sau indirectă (constă într-un defect congenital și poate fi tratată imediat după naștere).

Acest tip de hernie poate fi prezent încă de la naștere sau se poate dezvolta pe parcursul vieții.

Simptome ale herniei inghinale la femei

La femei, canalul inghinal poartă un ligament cu rol de susținere a uterului. Herniile apar, de regulă, în zona în care țesutul conjunctiv al uterului este conectat de țesutul din jurul osului pubian.

Inițial, hernia este reductibilă, în sensul că sacul herniar intră și iese cu ușurință. Acesta poate conține fie o porțiune din intestin, fie prapurele, adică grăsimea din fața intestinelor. Apoi, între defectul muscular și sacul herniar se pot crea aderențe, care determină hernia să se transforme într-una nereductibilă (încarcerată). În acest caz, intervenția chirurgicală este obligatorie. În caz contrar, se ajunge la strangularea herniei și, ulterior, la ocluzie intestinală sau peritonită.

Atunci când hernia inghinală este simplă, se manifestă printr-o umflătură în zona osului pubian, senzație de arsură sau durere în jurul proeminenței, durere sau disconfort în zona inghinală (care apare la tuse, ridicare de greutăți), slăbiciune sau presiune în zona inghinală. Dacă hernia inghinală devine strangulată, semnele care ar trebui să vă alarmeze sunt: greața, vărsăturile, febra, durerea bruscă (care se intensifică rapid), schimbarea culorii umflăturii în roșu, violet sau negru și constipație.

Diganosticul unei hernii inghinale poate fi pus chiar de către pacient, atunci când sesizează o asimetrie stângă sau dreaptă și o umflătură care dispare și reapare. Confirmarea diagnosticului se face de către medicul chirurg, în urma unui simplu examen clinic sau a unor investigații imagistice: ecografie abdominală, tomografie computerizată (CT) sau rezonanță magnetică (RMN).

Inițial, hernia este reductibilă, în sensul că sacul herniar intră și iese cu ușurință.

Tratament pentru hernia inghinală

Singurul tratament pentru hernia inghinală este cel chirurgical. Însă, dacă vorbim despre o hernie de mici dimensiuni și care nu provoacă disconfort, medicul poate opta pentru monitorizarea acesteia.

Pentru a preveni eventualele complicații grave, cum sunt incarcerarea sau strangularea, herniile mari și dureroase trebuie operate deschis sau laparoscopic. În ceea ce privește intervenția laparascopică, aceasta se realizează prin trei miniincizii de cinci și zece milimetri, calea de abord fiind extrem de diferită de cea din operația clasică. Se lucrează din exterior, cu ajutorul unor instrumente lungi, prin crearea unei camere de lucru, în spatele mușchiului abdominal.

Pregătirea preoperatorie a pacienților este asemenea celei de la toate intervențiile chirurgicale laparoscopice. Este necesară efectuarea unor probe de sânge (hepatice, renale, glicemie, hemoleucogramă, probe de coagulare), a unui ECG și a unei radiografii pulmonare. Pentru pacienții cu patologii cronice se cere și un consult de specialitate.

Pentru o mai bună relaxare musculară, cu menținerea „camerei de lucru”, se impune anestezia generală.

Singurul tratament pentru hernia inghinală este cel chirurgical.