Hemoglobina: niveluri normale, mari, scazute și cauze! Ce inseamna fiecare!
Hemoglobina este molecula de proteină din celulele roșii din sânge care transportă oxigenul din plămâni către țesuturile corpului și returnează dioxidul de carbon din țesuturi înapoi în plămâni.
Hemoglobina este alcătuită din patru molecule de proteine (lanțuri de globuline) care sunt conectate între ele. Molecula normală de hemoglobină adultă (prescurtată Hgb sau Hb) conține două lanțuri alfa-globuline și două lanțuri beta-globuline. La fetuși și sugari, lanțurile beta nu sunt frecvente, iar molecula de hemoglobină este formată din două lanțuri alfa și două lanțuri gamma. Pe măsură ce sugarul crește, lanțurile gamma sunt înlocuite treptat de lanțuri beta, formând structura hemoglobinei adulte.
Fiecare lanț de globuline conține un compus important de porfirină care conține fier numit hem. Înglobat în compusul hem este un atom de fier care este vital în transportul oxigenului și dioxidului de carbon în sângele nostru. Fierul conținut de hemoglobină este, de asemenea, responsabil pentru culoarea roșie a sângelui.
Hemoglobina joacă, de asemenea, un rol important în menținerea formei celulelor roșii din sânge. În forma lor naturală, celulele roșii din sânge sunt rotunde cu centre înguste care seamănă cu o gogoșă fără o gaură în mijloc. Prin urmare, structura anormală a hemoglobinei poate perturba forma globulelor roșii din sânge și le poate împiedica funcția și fluxul prin vasele de sânge.
Care sunt valorile normale ale hemoglobinei
Nivelul hemoglobinei este exprimat ca fiind cantitatea de hemoglobină în grame (gm) per decilitru (dL) de sânge integral, un decilitru fiind de 100 mililitri. Gama normală a hemoglobinei depinde de vârstă și, începând din adolescență, de sexul persoanei. Intervalele normale sunt:
Nou-născuți: 17 – 22 gm / dL
O (1) săptămână de vârstă: 15-20 gm / dL
O (1) lună de vârstă: 11-15 gm / dL
Copii: 11-13 gm / dL
Bărbați adulți: 14-18 gm / dL
Femeile adulte: 12-16 gm / dL
Bărbați după vârsta mijlocie: 12,4 până la 14,9 gm / dL
Femeile după vârsta mijlocie: 11,7 până la 13,8 gm / dL
Toate aceste valori pot varia ușor între laboratoare. Unele laboratoare nu fac diferența între valorile hemoglobinei la adulți și cei aflati la vârsta mijlocie. Femeile însărcinate sunt sfătuite să evite atât nivelurile ridicate, cât și cele scăzute ale hemoglobinei, pentru a evita riscurile crescute de naștere mortală (hemoglobină ridicată – peste intervalul normal) și naștere prematură sau copil cu greutate mică la naștere (hemoglobină scăzută – sub intervalul normal).
Ce înseamnă un nivel scăzut de hemoglobină?
Un nivel scăzut de hemoglobină este denumit anemie sau număr scăzut de celule roșii. Un număr mai mic decât cel normal de celule roșii din sânge este denumit anemie, iar nivelurile de hemoglobină reflectă acest număr. Există multe motive (cauze) pentru anemie.
Unele dintre cele mai frecvente cauze ale anemiei sunt:
pierderea de sânge (leziuni traumatice, intervenții chirurgicale, sângerări, cancer de colon sau ulcer de stomac),
deficit nutritiv (fier, vitamina B12, folat),
probleme ale măduvei osoase,
suprimarea prin sinteza globulelor roșii din sânge prin chimioterapie,
insuficiență renala,
structura anormală a hemoglobinei (anemie cu celule falciforme sau talasemie).
Ce înseamnă un nivel ridicat de hemoglobină?
Nivelurile de hemoglobină mai mari decât cele normale pot fi observate la persoanele care trăiesc la altitudini mari și la persoanele care fumează. Deshidratarea produce o măsurare fals ridicată a hemoglobinei care dispare atunci când se restabilește echilibrul adecvat al fluidelor.
Unele cauze rare sunt nivelurile ridicate de hemoglobină:
boală pulmonară avansată (de exemplu, emfizem);
anumite tumori;
o tulburare a măduvei osoase cunoscută sub numele de policitemie rubra vera și;
abuzul de medicamente eritropoietină (Epogen) de către sportivi în scopuri de dopare (creșterea cantității de oxigen disponibil organismului prin creșterea chimică a producției de celule roșii).