Hematii crescute. Ce îți poate arăta un test general de sânge
Tot mai multe persoane se plâng din cauza rezultatelor unor analize care indică hematii crescute. Cu greu este posibil să găsești o persoană care nu a făcut un test de sânge clinic cel puțin o dată în viață. Acesta este unul dintre cele mai frecvent utilizate teste pentru diagnosticarea diferitelor boli. Un astfel de studiu, realizat profesional, poate spune medicului multe despre starea de sănătate a pacientului.
Cel mai adesea, oamenii, care primesc în mod independent rezultatele unui test de sânge clinic în laborator sau ascultând interpretarea lor de la un medic, nu înțeleg ce înseamnă un indicator și cum sunt legate de starea lor. Desigur, pacientul nu trebuie să „înlocuiască” medicul și să încerce să pună un diagnostic pe baza rezultatelor obținute.
Hematii crescute. Ce afecțiuni poate indica rezultatul analizei de sânge
În plus, trebuie să țineți cont de faptul că fiecare laborator are propriile „norme” pentru un test de sânge general. Deci este mai bine să adresați medicului toate întrebările. Pe baza rezultatelor unui test de sânge, medicul poate evalua în mod competent starea corpului, poate face un diagnostic preliminar și poate prescrie tratamentul adecvat în timp util.
Deci, un test de sânge general arată numărul de eritrocite, hematii, bazofile, viteza de sedimentare a eritrocitelor (VSH), conținutul de hemoglobină, creatinină, numărul de leucocite, , formula leucocitară și alți indicatori.
Eritrocitele sunt cunoscute și sub denumirea de celule roșii din sânge. La om, 1 mm³ de sânge conține 4,5-5 milioane de eritrocite. Celulele roșii din sânge conțin hemoglobină, transportă oxigen și dioxid de carbon. O creștere a numărului de celule roșii și hematii din sânge este un semn al unor boli precum leucemia, bolile pulmonare cronice și bolile cardiace congenitale.
O creștere semnificativă a conținutului de globule roșii și hematii poate indica eritremie. Aceasta este una dintre bolile de sânge. În plus, se observă o creștere a numărului de eritrocite și hematii în intoxicațiile acute, când, din cauza vărsăturilor severe și a diareei, există o deficiență mare de lichid în organism.
Ce alte tulburări pot fi semnalate de eritrocite. Din ce cauză variază indicatorul VSH
De asemenea, puteți obține un rezultat care să indice hematii crescute din cauza tulburărilor metabolice în timpul exacerbării anumitor boli, cu pierderi de lichide din diverse motive precum căldură, boală, efort fizic mare.
Simptomul apare și o dată cu boli cardiovasculare sau pulmonare prelungite. Astfel, atunci când organismul nu este suficient aprovizionat cu oxigen crește numărul de globule roșii în încercarea de a furniza în continuare oxigen țesuturilor. Numărul de hematii crește și atunci când o persoană se află în munți, când încetează să mai aibă suficient oxigen.
Viteza de sedimentare a eritrocitelor determină cât de repede se așează eritrocitele într-o eprubetă, separându-se de plasma sanguină. La femei, rata VSH este puțin mai mare decât la bărbați, în timpul sarcinii, VSH crește.
În mod normal, valoarea VSH la bărbați nu depășește 10 mm/oră, iar la femei 15 mm/oră. Indicatorul VSH poate varia în funcție de diferiți factori, inclusiv din cauza diferitelor boli.
Un număr mare a VSH și hematii crescute la un test de sânge este unul dintre indicatorii care îl fac pe medic să presupună că un pacient are un proces inflamator acut sau cronic. Adică dacă pacientul suferă și de acid uric crescut acesta dezvoltă boli precum pneumonie, osteomielita, tuberculoză, sifilis, iar creșterea VSH este caracteristică otrăvirii, infarctului miocardic. Uneori, rezultatele pot indica și leziuni, fracturi osoase, anemie, boli de rinichi, cancer. Se observă după operații și ca urmare a luării anumitor medicamente. O scădere a VSH apare în timpul postului, cu o scădere a masei musculare, în timpul tratamentului cu corticosteroizi.