Hârâială în piept și tuse adulți tratament. Remedii naturiste pentru congestia pulmonară

de: BZI.ro
13:43, 01 nov. 2023

Congestia pulmonară este acumularea de mucus în plămâni și în tuburile respiratorii inferioare (bronhii). De obicei, este însoțită de o tuse umedă și productivă în care este eliminat mucus dens. Congestia pulmonară presupune și existența unor sunete șuierătoare sau pocnituri atunci când inspiri și expiri, care se manifesta ca o hârâială în piept în caz de tuse adulți, și necesită tratament.

Congestia pulmonară poate fi un simptom al unei boli acute sau al unei afecțiuni cronice subiacente. Cauzele congestiei pulmonare pot include gripa, astmul și BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică). Aceasta se manifestă prin mucus care se acumulează în bronhii și plămâni, și poate fi cauzat de tusea productivă, adică atunci când este eliminat mucus gros atunci când se tușește.

Hârâială în piept și tuse adulți tratament

Răceala sau gripa sunt unele dintre cele mai comune cauze ale congestiei pulmonare, și apare atunci când infecția se extinde de la tractul respirator superior (căile nazale, sinusurile și gâtul) în tractul respirator inferior (bronhiile și plămânii).

Corpul încearcă să elimine agenții patogeni generând mucus pentru a-i captura și a-i împiedica să ajungă la celulele care căptușesc plămânii și căile respiratorii. Dacă congestia pulmonară a fost provocată de o răceala, aceasta poate fi însoțită de nas înfundat, durere în gât și strănut. Dacă ai gripă, congestia pulmonară poate fi însoțită de simptomele tipice ale gripei, cum ar fi dureri de cap, dureri în corp, oboseală și febră, care de obicei se rezolvă după primele 3-4 zile și pot preceda tusea.

Atunci când ai simptome de congestie pulmonară, în plămâni se acumulează un mucus foarte dens și gros. Drept rezultat, poate fi dificil să-l elimini. Expectorantele, precum guaifenesina, subțiază congestia pulmonară și o fac mai ușor de eliminat. Congestia pulmonară cauzată de răceală sau gripă poate fi însoțită atât de tuse umedă și productivă pentru a elimina mucusul, cât și de tuse uscată și neproductivă. De aceea, unele medicamente pentru răceală și gripă conțin un expectorant pentru a subția mucusul din tusea umedă, precum și un suprimant al tusei pentru a reduce tusea uscată. Sunt recomandate medicamentele expectorante fără prescripție medicală care conțin guaifenesin, precum Mucinex și Robitussin, care pot ajuta la eliminarea mucusului din piept.

Tratamentul pentru congestia pulmonară variază în funcție de afecțiunea subiacentă. Unele infecții acute, cum ar fi răceala la plămâni, nu necesită niciun tratament specializat. Acestea pot fi tratate cu medicamente fără prescripție medicală și cu remedii la domiciliu. Dacă simptomele persistă timp de 3 săptămâni sau mai mult, sau includ o tuse cu sânge sau febră de 38 de grade Celsius sau mai mare, este recomandat să apelați la ajutor specializat.

Remedii naturiste la domiciliu

Dacă ai mucus acumulat în plămâni, există câteva modalități de a te trata. Băuturile calde, umidificatoarele, anumite produse pe bază de plante și medicamente precum expectorantele pot fi utile pentru congestia pulmonară. Consultă un medic sau farmacist dacă ai congestie pulmonară și dacă simptomele sunt însoțite de dificultăți de respirație și febră.

Utilizarea unui umidificator poate ajuta la ameliorarea congestiei în piept, dar este important să-l curățați regulat pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului și a fungilor. Ținerea sub control a tusei ar putea ajuta la eliminarea mai eficientă a mucusului din căile respiratorii. Dușul fierbinete sau inhalațiile cu abur pot ajuta la deschiderea căilor respiratorii și la ameliorarea congestiei.

Ceaiul și supa caldă, precum supa de pui, furnizează atât abur pentru a decongestiona cât și lichide pentru a subția mucusul. Adăugarea mierii la băuturile calde poate ajuta la ameliorarea congestiei în piept și la calmarea tusei, dar nu ar trebui administrată copiilor sub un an. Anumite produse pe bază de plante, cum ar fi cele care conțin eucalipt, extract de iederă și cimbru, pot ajuta la eliminarea flegmei, la hârâială în piept și în caz de tuse adulți, ca tratament, dar trebuie utilizate cu precauție și sub supravegherea unui profesionist din domeniul sănătății.