Hamsii prăjite. Ce vitamine se conțin în acest fel de mâncare?
Tot mai multe persoane adoră să pregătească hamsii prăjite alături de sos alb de usturoi. Prăjirea hamsilor poate părea puțin neobișnuită. După pregătire, peștișorii micuți se transformă în hamsii ruginii, crocante și foarte gustoase.
Acesta este unul dintre preparatele din pește pe care mi le amintesc cel mai bine din copilărie. Îmi plăcea să mănânc acest peștișor atunci când mergeam în vacanță la bunici. Prepararea lor este destul de ușoară și singura dificultate pe care o găsim este decojirea anșoa pentru a îndepărta spicul. Știați că 100 gr de anșoa cu țepușă echivalează cu cantitatea de calciu conținută într-un pahar de lapte? De asemenea, ne furnizează vitaminele B și D și minerale precum iodul, calciul, magneziul și fierul, pe lângă faptul că este un pește albastru, ne oferă acizi grași Omega-3.
Hamsii prăjite. Cum se curăță acestea?
Prin urmare, este un aliment foarte recomandat sportivilor pentru proteinele sale și copiilor în faza de creștere. Sezonul optim de pescuit pentru hamsii sau anșoa este din aprilie până în septembrie. Pentru a pregăti felul de mâncare veți avea nevoie de 1 kg de hamsii mici, sare de masă, făină, ulei de floarea-soarelui sau ulei de măsline.
V-am spus deja că procesul de curățare a anșoa este probabil singurul care necesită ceva mai multă complicație, deși există pescării unde le puteți găsi deja curate, dar veți constata că este de fapt un proces foarte simplu.
Pentru a decoji hamsiile cu degetul mare și arătătorul apăsăm sub cap și tăiem, trăgând cu grijă spre coadă pentru a scoate și măruntaiele. Dacă doriți, puteți păstra și capul, pentru aceasta faceți același procedeu, dar faceți o mică tăietură pe coloana vertebrală lângă cap și treceți degetul prin ea pentru a îndepărta coloana vertebrală și interiorul anșoa, apoi tăiați coloana vertebrală în partea de coadă, așa cum am arătat mai devreme.
Cum se prăjesc hamsii? Ce făină să folosești?
Puneți-le într-un castron cu apă și gheață, astfel încât să iasă tot sângele. După ce ați îndepărtat toate țepușele din hamsii, clătiți-le bine sub robinet și uscați-le cu hârtie de bucătărie. Adăugăm sare și făină la fiecare hamsie Îndepărtăm bine excesul de făină scuturând fiecare anșoa sau punând-o într-o strecurătoare mare.
Pentru a avea hamsii prăjite crocante și suculente în interior trebuie să urmați acești pași. Turnăm o cantitate mare de ulei de măsline sau de floarea-soarelui într-o tigaie la foc mare și când acesta ajunge la aproximativ 175ºC puneți peștișorii.
De obicei, se prăjesc în 4-5 minute, în funcție de mărimea lor. Când vedeți că sunt aurii, le scoateți pe o farfurie cu hârtie de bucătărie pentru a îndepărta excesul de ulei. Încercați să faceți anșoa de aceeași mărime pentru ca prăjirea să fie mai uniformă. Dacă sunt anșoa mici, puteți lăsa oasele, deoarece acestea sunt abia vizibile când le mâncați și reprezintă o sursă importantă de calciu, ca și în cazul altor pești, cum ar fi sardinele la conservă.
Puteți folosi făină de grâu obișnuită sau făină de năut pentru a pregăti hamsii prăjite, care le dă o crustă crocantă. De asemenea, le puteți amesteca în părți egale. Este important să bateți bine excesul de făină pentru ca acestea să fie crocante.