Haitele de câini sălbatici fac dezastru în pădurile din Iași. Mai multe căprioare au fost găsite sfâșiate: „Au început să devină agresivi”
În pădurile din județul Iași, haitele de câini creează tot mai multe probleme. Mai multe căprioare au fost găsite sfâșiate, după ce au fost atacate de câini
Membrii de la organizația „Codrii Iașilor” organizează des drumeții prin pădurile din Bârnova sau Dobrovăț. Aceștia au observat că numărul câinilor sălbatici a crescut și au început să umble în haite. Câinii au început să atace animalele din pădure pentru a supraviețui și afectează biofauna din zonă.
Haitele de câini sălbatici umblă prin pădurile din Iași
Situația a început să se agraveze în ultimul timp, deoarece câinii umblă în haită și au învățat să supraviețuiască. Aceștia atacă căprioarele, iepurii și animalele mici din păduri, afectând astfel mediul. Organizația „Codrii Iașilor” a semnalat mai multe probleme din pădurile Iașului.
„Problema este una mai veche, de 2-3 ani de zile se întâmplă acest lucru, însă acum, câinii s-au înmulțit și au început să devină mai agresivi. Noi organizăm drumeții destul de des, iar acum câteva zile am fost în număr mare prin pădure. Atunci am văzut din nou haita de câini, sunt undeva la 6-7 câini sălbatici. Aceștia au început să alerge o căprioară pe care, ulterior, au sfâșiat-o. Nu am reușit să le fac poze, deoarece au plecat imediat ce ne-au văzut că ne apropiem”, povestește Mihai Diac, fondator al organizației „Codrii Iașilor”.
De asemenea, și zona unde aceștia erau zăriți a început să se extindă, deoarece oamenii au găsit cadavrele animalelor din pădure. Din fericire, câinii se feresc de oameni și nimeni nu a fost atacat până acum, însă oricând se poate întâmpla ceva.
„Mi-au trimis oamenii și din alte zone că au găsit animale sfâșiate de câini sălbatici, chiar spre Dobrovăț. Din fericire, ei se sperie de oameni, deoarece vânătorii au voie să îi împuște, astfel, au învățat să se ferească de oameni. Probabil de asta nici nu au fost prinși mulți dintre ei până acum, deoarece fug imediat când văd un om în zare. Nu a fost atacat niciun om și sperăm să nu se întâmple ceva. Oricum, este o problemă spre care trebuie să ne îndreptăm atenția și să o rezolvăm cât mai repede, înainte să se întâmple ceva”, a mai spus Mihai Diac.
Oamenii abandonează animalele
Numărul câinilor sălbatici a crescut deoarece oamenii îi abandonează la marginea pădurii. Oamenii nu conștientizează faptul că astfel creează probleme mult mai mare, iar câinii care supraviețuiesc ajung să se alăture haitelor. De asemenea, oamenii au observat și câini de rasă abandonați în păduri, însă aceștia au puține șanse de a supraviețui. Un ieșean s-a trezit cu un șarpe în casă, venit din pădurea Bârnova.
„Nu ar mai exista această situație dacă oamenii nu ar mai abandona cățeii la marginea pădurii. Am văzut și câini de rasă care au fost abandonați, însă aceștia nu prea reușesc să supraviețuiască pe cont propriu. Ceilalți se sălbăticesc imediat și intră în haită pentru a supraviețui. De asemenea, au început deja să se mai înmulțească între ei și să facă pui, deci, pe viitor, trebuie să ne așteptăm ca numărul lor să crească”, a încheiat Mihai Diac.
Câinii sălbatici umblă în haită prin pădurile din Iași și au început să atace animalele pentru a supraviețui.