Haine pentru grasi si pentru grasuti

de: Echipa Bzi.ro
00:00, 16 mart. 2007

• In Iasi exista doar doua magazine care vand articole de imbracaminte pentru grasi si grasuti • Majoritatea produselor sunt din import, deoarece firmele romanesti de confectii nu produc aceste marimi • Patronii magazinelor au clienti fideli si sunt multumiti de felul cum merge afacerea

Deocamdata, in Iasi exista doar doua magazine care comercializeaza haine pentru persoanele supraponderale. Patronii magazinelor au clienti fideli si sunt multumiti de felul in care merge afacerea. Majoritatea articolelor de imbracaminte expuse in aceste magazine sunt din import, deoarece putine firme producatoare din tara confectioneaza haine XXL. Preturile articolelor de imbracaminte XXL sunt accesibile pentru orice buzunar.

„Vin persoane la noi si ne multumesc ca exista un astfel de magazin. Uneori, cand este doar colega mea – care este subtirica, persoanele supraponderale ezita oarecum sa o intrebe. Prefera sa ma intrebe pe mine. Dupa cum vezi, eu sunt ceva mai plinuta. Dar, in timp, acestia au devenit clienti fideli si nu se mai pune o astfel de problema”, a declarat Ionela Talica, vanzatoare la unul dintre cele doua magazine. Dar cand vine vorba de o varietate de produse cu dimensiunea XXL, se pare ca este de prisos. „Moda XXL nu poate fi atat de variata. Cei grasi prefera sa se imbrace cat mai comod. Nici nu prea poate varia vestimentatia, deoarece, la asemenea dimensiuni, formele articolului s-ar distorsiona pana la ridicol”, a precizat Iuliana Scutelnicu, patroana unuia dintre magazine. Mai mult, si cantitatea de material necesar pentru, de pilda, un costum XXL cu numarul 10 ar fi cat pentru alte 2-3 costume la dimensiuni mai mici. Din acest motiv, nici firmele nu se inghesuie sa confectioneze astfel de articole. La aceasta cauza se adauga si faptul ca supraponderalii, adesea, isi comanda garderoba. In pofida acestei alternative, o parte dintre supraponderali, invingandu-si jena, pasesc pragul acestor magazine. Oricum, dupa manechinul supradimensionat din vitrina sau dupa sloganele firmelor, le gasesc in cele din urma. Clienti fideli sau nu, cu haine la comanda sau nu, cert este ca pentru acestia firmelor de confectii nu le surade ideea de a investi si pentru acest sector de cerere. Conform unei statistici intocmita de catre Autoritatea de Sanatate Publica, in anul 2006, sunt inregistrate 5.409 de persoane cu obezitate. Aceasta cifra este una oficiala insa numarul real poate fi mult mai mare. In mod surprinzator, sau nu, femeile prezinta ponderea cea mai mare la obezitate, 3.546 de femei obeze se afla in evidentele Autoritatii de Sanatate Publica Iasi.