Haiducie imobiliară în cartierul Alexandru cel Bun! Afaceristul Ioan Dura a construit ilegal o clădire pentru o clinică medicală
Dezvoltatorul Ioan Dura a modificat o clădire din cartierul Alexandru cel Bun fără să aibă autorizație de construire. Afaceristul susține că voia să închirieze imobilul unei clinici medicale. Poliția Locală l-a amendat și a dispus intrarea în legalitate
Construcțiile ridicate la întâmplare au fost controlate de Poliția Locală Iași. De data aceasta, în vizorul agenților a apărut afaceristul Ioan Dura, care a investit în blocuri cu locuințe colective în satul Hlincea, din comuna ieșeană Ciurea. Recent, afaceristul a reluat lucrările la o clădire construită pe Strada Milcov, nr. 23, din cartierul Alexandru cel Bun, chiar pe malul râului Bahlui. În 2010, vechiul proprietar a obținut un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui spațiu comercial pe o suprafață de teren de 240 de metri pătrați. Indicatorii urbanistici arătau un regim de înălțime P+1E, coeficient de utilizare a terenului de 0,7 și un procent de ocupare a terenului de 36 la sută.
La finalul anului 2021, Ioan Dura a chemat o echipă de muncitori care a început o lucrare de extindere a clădirii, spre nemulțumirea vecinilor din zonă.
”Vechiul proprietar voia să facă un magazin în urmă cu mai mulți ani. De câteva luni, la finalul anului trecut, au adus și cife, au degradat zona de trotuar și spațiul verde. Erau niște indivizi dubioși care au făcut lucrările. Zona este un focar de infecție. Au lăsat mizerie, gunoaie, nu au pus niciun panou de informare, au blocat strada”, a spus unul dintre locatarii din blocul de pe Strada Milcov.
Probleme au fost semnalate și în cartierul ”Astoria”, din satul Lunca Cetățuii.
Haiducie imobiliară în cartierul Alexandru cel Bun! Ioan Dura a construit fără autorizație
Ioan Dura intenționa să reconstruiască clădirea prin modificarea fațadei cu un cadru de termopan, cu modificarea fațadelor laterale prin înzidire goluri de ușă și geam. Nu în ultimul rând, avea în vedere și dezafectarea acoperișului. Însă, aceste lucrări au fost executate fără autorizație de construire. În martie 2022, Poliția Locală Iași a amendat dezvoltatorul cu suma de 1.500 de lei și a dispus intrarea în legalitate. Contactat telefonic, Ioan Dura a precizat că a vrut să finalizeze clădirea, iar, apoi, să o închirieze unui cabinet stomatologic.
”Acolo nu mai doresc să fac nimic. Am cumpărat acolo în urmă 5-6 ani, cu tot cu autorizație de construire. Am ridicat construcția, dar boschetarii au vandalizat-o. La ora actuală am vrut să împrejmuiesc cu un gard, dar a venit Poliția Locală și a oprit tot. Îmi trebuia autorizație pentru orice schimbare de fațadă. După ce finalizam, trebuia să o închiriez unei clinici de stomatologie. Aveam pregătit și contractul. Acum trebuie să intru în legalitate, după ce aduc clădirea la starea inițială. Eu am cheltuit 20.000 de euro pe peretele-cortină. Deja am depus pentru certificatul de urbanism. Acolo nu se va face niciun restaurant, niciun bar. Este prea aproape de bloc. Dacă nu voi semna cu clinica, voi amenaja un showroom pentru rochii de mireasă, de care se va ocupa soția mea”, a explicat Ioan Dura.
În zona CUG, nu departe de blocurile lui Ioan Dura, au fost construite și blocurile ”Fusion Towers”. Clienții au arătat că lucrările nu sunt de calitate.
La blocurile lui Ioan Dura din Hlincea a fost oprită apa potabilă
În satul Hlincea, din comuna Ciurea, chiar la limita cu Municipiul Iași, Ioan Dura a construit 3 blocuri de locuințe colective. După data de 20 martie 2022, proprietarii s-au trezit fără apă rece. Nu a fost plătită o factură de 17.000 de lei care era pe numele dezvoltatorului. Contractele cu ApaVital nu au fost transferate pe Asociația ”Urbica”, cea care administrează blocurile. De aici a început și scandalul. Proprietarii au stat zile în șir fără apă, fiind nevoiți să care bidoane din vecinătate.
Afaceristul susținea că nu a plătit apa pentru că locatarii ar fi trebuit să achite o factură la curent de aproape 16.000 de lei. Consumul era înregistrat din momentul în care contractul de energie a fost deschis pentru șantier. La finalul lunii martie Ioan Dura a achitat restanțele, iar furnizarea a fost reluată. Însă a promis că va apela la magistrați pentru recuperarea datoriilor acumulate din consumul de energie electrică.
Haiducia imobiliară din cartierul Alexandru cel Bun a fost oprită după ce au fost depuse mai multe sesizări.