Hackerii au spart pagina de Facebook a Ministerului Finanţelor
Pagina oficială de Facebook a Ministerului Finanțelor Publice a fost spartă de presupuși hackeri. Imaginea de profil a fost înlocuită cu o poză cu doi bolizi de lux, iar imaginea de copertă a fost ștearsă.
În locul imaginii de profil a fost postată o poză din Hanoi, în care apar două mașini de lux: un Mercedes G Klasse și un Maybach.
Ministrul PSD de Finanțe, Adrian Câciu, a precizat că „Se lucrează la remediere”. Acesta nu a oferit explicații privind cauza incidentului. Ulterior, reprezentanții biroului de presă au precizat că nu se cunoaște cauza.
„Conturile celor doi administratori au fost suspendate temporar”, au spus aceștia.
Un raport al companiei de securitate informatică arată că utilizatorii de Internet folosesc în continuare parole uşor de spart de hackeri
Un număr de 24 de miliarde de combinaţii de nume de utilizator şi parole circulau, în 2021, pe pieţele infracţionale online, în creştere cu 65% faţă de cifrele din 2020, însă cu toate acestea mulţi utilizatori de Internet continuă să le facă viaţa mai uşoară infractorilor cibernetici, prin alegerea unor parole simple, reiese dintr-un raport publicat pe blogul din România al companiei de securitate informatică, Eset.
„Datele de conectare în conturi, precum numele de utilizator şi parola, reprezintă cheile de acces în viaţa noastră online. În ziua de astăzi, amprenta noastră digitală poate cuprinde de la informaţii de conectare la servicii de streaming, servicii bancare online sau de mesagerie şi până la servicii de ridesharing şi conturi de social media. Adesea, în aceste conturi sunt stocate detalii ale cardurilor, pe lângă datele personale. Tocmai de aceea sunt atât de populare în mediul infracţional cibernetic. Un raport din iunie a dezvăluit că 24 de miliarde de combinaţii de nume de utilizator şi parole circulă pe pieţele infracţionale online – creştere de 65% faţă de cifrele din 2020”, susţine Phil Muncaster, expert Eset, într-un articol de specialitate.
Cea mai populară parolă în 30 de ţări este „password”
Potrivit sursei citate, o listă a celor mai slabe parole folosite în 2022, întocmită de către NordPass, arată că, în 30 de ţări, cea mai populară parolă a continuat să fie „password”, cu aproape cinci milioane de înregistrări. Pe locul al doilea s-a situat „123456”, urmată de varianta sa un pic mai lungă: „123456789”….
De asemenea, în top se mai regăsesc „guest”, „qwerty”, „12345678”, „111111”, „12345”, „col123456” şi „123123”. Cele mai multe dintre conturile care au aceste parole pot fi compromise în mai puţin de o secundă, precizează specialiştii.
Totodată, cercetătorii au observat în fiecare an apariţia unor tipare similare, iar printre favoritele din toate timpurile, asociate cu diverse sporturi, obiecte sau branduri, se află: echipe sportive („Steaua Roşie Belgrad”, care a însumat peste 58,5 milioane de utilizări în diverse conturi), branduri de modă („tiffany” a fost folosit de aproape 14,8 milioane de ori), înjurături (cel mai popular dintre acestea a fost „f*ck”, folosit de peste 21 de milioane de ori), artişti muzicali (cu U2 în topul listei, cu peste 33 de milioane de utilizări), filme („leon” – cu 6,4 milioane de parole), maşini (peste opt milioane de utilizatori au avut ca parolă „mini”), jocuri video (cel mai popular, în 2022, a fost „arma”, cu peste 6,2 milioane de utilizatori) şi mâncare (aproape 8,6 milioane de parole au conţinut cuvântul „fish”).
Parole diferite pentru conturile personale şi pentru conturile de la serviciu
În acest context, raportul de specialitate vine şi cu soluţii pentru obţinerea unei parole puternice.
„Odată autentificaţi în contul dvs, hackerii pot fura toate datele personale şi datele cardurilor stocate în acesta. Sau le pot folosi ei înşişi pentru fraude cu carduri sau alte tipuri de escrocherii. Valoarea tranzacţiilor frauduloase cu carduri în 2021 a depăşit 32 de miliarde de dolari şi se preconizează că va creşte până la 38,5 miliarde de dolari până în 2027. Dacă reutilizaţi aceste parole, dacă le aveţi scrise pe un post-it şi expuse la vedere sau dacă le împărtăşiţi cu alţii, în realitate doar le uşuraţi viaţa celor care ar putea fi hackeri şi escroci. Iar dacă folosiţi aceleaşi parole de acces la conturile personale şi pentru logarea în conturile de la serviciu, aţi putea chiar să vă expuneţi angajatorul unui risc cibernetic semnificativ. Acest lucru ar putea avea repercusiuni şi mai grave dacă hackerii reuşesc să fure date şi informaţii business ca urmare a acestei neglijenţe”, atenţionează experţii în securitate cibernetică.