Hackerii au conceput o nouă metodă de furt al datelor bancare care face milioane de victime! Alertă printre români
Hackerii au conceput o nouă metodă de înșelătorie care a făcut deja milioane de victime la nivel mondial, iar românii nu sunt feriți de această metodă. ”Spoofing” se numește acest tip de atac cibernetic care vizează uzurparea identității unei instituții și/sau a unor companii și ulterior furarea datelor personale a oamenilor.
Un antreprenor din Buzău, Moise Rusu, a fost victima unei fraude cibernetice, pierzând 72.000 de lei după instalarea unei aplicații pe telefonul său mobil. Totul a început cu un apel telefonic de la persoane care s-au prezentat drept reprezentanți ai Bursei de Valori, dar care, de fapt, erau hackeri ce urmau un plan bine pregătit. În scurt timp după instalarea aplicației, contul său a fost golit, iar suma pierdută este irecuperabilă.
Hackerii au conceput o nouă metodă de furt al datelor bancare care face milioane de victime
Atacul de tip „spoofing” reprezintă un risc cibernetic serios, implicând uzurparea identității unei instituții sau companii de încredere pentru a induce oamenii în eroare și a obține date personale.
Cum funcționează un atac „spoofing”? Majoritatea dintre noi suntem deja familiarizați cu unele tehnici de fraudă online și reușim să identificăm greșelile evidente din e-mailuri suspecte sau apeluri de la numere necunoscute. Însă, situația devine mai complicată atunci când mesajele par să provină din surse aparent de încredere.
Aceste atacuri au loc atunci când o persoană rău-intenționată se dă drept o organizație de încredere, cum ar fi o companie sau o instituție de stat, și trimite mesaje false prin SMS, e-mail sau rețele sociale. Dacă păcălesc utilizatorii, aceștia pot ajunge să-și divulge datele personale.
„Spoofingul” presupune o tehnică prin care atacatorul se prezintă fals drept altcineva, de regulă o entitate credibilă. De exemplu, în cazul unui apel, numărul afișat poate părea asociat unei afaceri reale. Pe rețelele sociale, un mesaj aparent „de la Facebook” ar putea avertiza despre presupuse încălcări ale regulilor contului, amenințând cu închiderea acestuia. Nu există o statistică clară asupra impactului la nivel mondial a acestei modalități de furt, dar sunt estimări precum că milioane de oameni au fost înșelați în acest mod.
Cum se poate falsifica adresa de email de către hackeri
Falsificarea adreselor de e-mail apare când un atacator încearcă să imite o adresă legitimă a unei companii, concepând un e-mail care să pară autentic. În unele situații, acest tip de atac poate fi lansat chiar de pe contul real al unei companii, în cazul în care un hacker a obținut acces la contul unui angajat.
De asemenea, falsificarea site-urilor web este o metodă prin care atacatorii creează o pagină online ce pare oficială, uneori chiar utilizând logo-ul unei companii, cu scopul de a convinge vizitatorii să furnizeze informații personale, cum ar fi detaliile cardului de credit.
În esență, spoofing-ul urmărește să simuleze mesaje din partea unor afaceri legitime și de încredere, pentru a vă convinge că provine de la o sursă sigură. Scopul acestuia este de a determina divulgarea unor informații sensibile, precum conturi bancare, parole sau alte date personale, care pot fi folosite în furtul de identitate. Această modalitate de furt al datelor bancare folosită de hackerii români, dar și străini este una extrem de alambicată și greu de urmărit.