H.D. Hartmann la BZI LIVE și impactul pe care îl are moartea Reginei Elisabeta a II-a, inclusiv asupra noastră

de: BZI.ro
16:35, 09 sept. 2022

În cadrul noii ediții BZI LIVE, analistul politic, jurnalistul şi profilerul H. D. Hartmann, a vorbit despre trecerea în neființă a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Jurnalistul a discutat împreună cu moderatorul emisiunii, Valentin Huțanu, despre efectele și urmările acestei pierderi.

Reamintim faptul că Regina Elisabeta a II-a a încetat din viață joi, 8 septembrie.

H.D. Hartmann la BZI LIVE: „Puterea tronului se moşteneşte şi nu se dă”

În cadrul ediției de vineri, 9 septembrie, a emisiunii-dialog BZI LIVE, H.D. Hartmann a vorbit despre moartea suveranului Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

„A domnit 70 de ani, cea mai lungă domnie. În imaginea folosită pentru a-i anunța moartea, pe capul acesteia se află un simbol al imperiului, nu a regatului. Când a fost întronată, ea era şi împărăteasa Indiei. Ea, în drept divin, a fost unsă cu uleiul sfânt. India a devenit dominion al Marii Britanii. Suverana britanică avea 8 titluri regale. Ea era de drept regina Canadei. Charles al III-lea este de drept, rege al Canadei. Canada este stat monarhic. Constituţional, şeful statului canadian este regina.

Suverana britanică avea 8 coroane, era regină în drept a 8 regate. Si avea titlul de împărăteasa Indiei, care nu putea fi luat, pentru că a fost încoronată împărăteasă.

De aceea, regele Mihai, titlul său de majestate rămăsese pe viaţă pentru simplul motiv că fusese uns cu uleiul sfânt.

Moartea Elisabetei a II-a marchează sfârşitul celei de-a două Epoci Elisabetane, cea mai lungă. Elisabeta I moare după ce a stat 48 de ore în picioare, a doua, moare după ce se sprijină 48 de ore în bastonul soţului său. Astfel, ni se dă o lecţie clasică de istorie.

Prima perioadă elisabetană va vedea creşterea regatului englez, a imperiului, cu punctul culminant, Epoca Victoriană. Pe când cea de-a doua perioadă, Elisabeta a II-a domneşte peste distrugerea imperiului său, dispariţia celui mai puternic regat al lumii. Dar ceea ce ea face, în timpul celor 70 de ani de domnie, în care ea vede 15 premieri, începând cu Churchill şi termină cu această copie palidă a umanităţii… Această femeie nu a putut să îşi salveze imperiul, dar şi-a salvat coroana şi familia. De vreme ce această familie şi coroană trebuiau să dispară odată cu imperiul. Acum, regele moştenitor, suveranul Charles al III-lea moşteneşte cel mai puternic tron al lumii.

Vorbim de ultimul mare tron al Europei. Acest aspect este că suverana nu a avut nici o forţă de a se lupta cu mecanismele de distrugere ale imperiului, dar s-a opus cu supravieţuirea coroanei şi a tronului său. Ăsta este cel mai important element istoric.

Epoca Victoriană nu a fost nici ea perfectă. Câte sacrificii, insulte şi totuşi regina Victoria a rămas cea mai puternică persoană. Se descopereau planete pe timpul ei. Într-un imperiu în care să devii regina Victoria şi să rămâi regina Victoria, este un lucru extraordinar”. a spus H.D. Hartmann.

H.D. Hartmann: „Elisabeta a II-a va rămâne singurul stâlp al monarhiei „

Juralistul H.D. Hartmann a ținut să sublinieze sacrificiile pe care suverana le-a făcut într-o lume modernă, în care nimeni nu mai acordă mare atenție monarhiei, punând accent pe faptul că prințul moștenitor Charles are acum o coroană de pus pe cap mulțumită mamei sale.

„Într-un timp în care privilegiile regale sunt reduse la minim, în care propria ei noră, Diana, face tot posibilul să îi distrugă tronul, în care toţi băieţii trec prin divorţuri oribile, scandaluri mondene, într-o astfel de lume, Elisabeta a II-a va rămâne singurul stâlp al monarhiei. Dacă Charles are acum o coroană de a purta pe cap, este din cauză că mama lui, stoica, i-a salvat coroana.

Regina mai face prin moartea sa, un ultim serviciu regatului. Moare în Scoţia, în castelul familiei sale. Având în vedere că are 7 palate, trebuie reținut că Buckingham-ul, nu-i aparţine.

Singurul castel pe care ea l-a iubit, este acel castel din Scoţia, Balmoral. Unde regina Victoria călărind, î-a plăcut locul şi l-a cumpărat.

Ea moare în casa ei, nu în castelele regatului său. În casa ei, în mijlocul Scoţiei. Prin moartea ei, englezii pot să le închidă gura scoţienilor în ceea ce priveşte secesiunea.

Important să înţelegem, când ne uităm la cei care maimuţăresc cuvântul de Majestate… Comparaţi demnitatea monarhică a unei regine, care timp de 70 de ani a slujit coroana… Nu înțelegeți greșit, n-am nici o problemă ca din opincă să ajungi voievod.

Vorbim de marile adevăruri. La noi e o principesă de România care face poze. La noi avem o principesă care se declară majestate. Să fii majestate, trebuie să fi stat pe tron, unsă cu ulei sfânt. Nu eşti majestate, ca să fim clari! Trebuie să fii uns al lui Dumnezeu! Cucoana asta se dă majestate în România. Iar altul, fugar la Paris, să nu stea în România. Un altul, care se dă tot prinț de România”, a conchis jurnalistul.

Reamintim că H.D. Hartmann este prezent în fiecare săptămână în cadrul emisiunii BZI LIVE, alături de moderatorul Valentin Huțanu.