Guvernul vrea să prelungească starea de alertă pentru 30 de zile

de: Cristian Zavastin
16:47, 14 iul. 2020

Guvernul vrea să prelungească starea de alertă pentru 30 de zile. Membrii guvernului se reunesc mâine în ședință extraordinară pentru a discuta prelungirea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile pe întreg teritoriul României.

Un alt subiect dezbătut de membrii guvernului va fi adoptarea raportului privind perioada stării de urgență. Înainte de ședința executivului va avea loc și o ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență unde vor fi analizate eventualele propuneri pentru perioada următoare.

Starea de alertă expiră pe 16 iulie, motiv pentru care Guvernul va decide mâine prelungirea cu alte 30 de zile. Conform decizie CCR, dar și a legii aflate în vigoare, prelungirea stării de alertă se face fără acordul Parlamentului. De asemenea, documentul nu va putea fi modificat de Parlament.

Guvernul vrea să prelungească starea de alertă pentru 30 de zile: Fără măsuri de relaxare

Guvernul nu are în vedere alte măsuri de relaxare, susțin surse guvernamentale, din cauza numărului mare de cazuri noi de coronavirus și a evoluției pandemiei. Este însă posibil să fie luate măsuri suplimentare, printre care închiderea teraselor după ora 10 seara.

„Va trebui să ne gândim foarte serios dacă luăm și noi măsuri care au fost luate în alte țări, pentru ora 22 sau 23 să fie închise astfel de activități. Va trebui să facem o analiză, dacă nu avem capacitatea să-i readucem la respectarea regulilor, va trebui să luăm astfel de decizii”, a declarat recent, premierul Orban.

Toate propunerile vor fi însă analizate într-o ședință a CNSU, înaintea ședinței de guvern.

Starea de alertă e iminentă

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, este aproape sigur că starea de alertă se va prelungi după 15 iulie și estimează că în următoarele 14 zile se vor înregistra între 500 și 700 de noi cazuri de COVID-19 în România, dar spune că evoluția epidemiologică nu indică necesitatea reinstaurării stării de urgență.

„În acest moment nu avem evoluție pentru o stare de urgență. Noi suntem pregătiți pentru 14 zile să avem o evoluție fluctuantă, cu creșterea numărului de cazuri, poate un 500, 600, 700, cu alternanță, în funcție de numărul de recoltări, de anchetele în desfășurare, dar prelungirea unei stări de alertă după 15 iulie e aproape iminentă. Suntem într-o stare în care am făcut acele măsuri de relaxare, eram pregătiți de la 1 iulie să mai facem altele, dar evoluția nu ne-a permis, amănând măsurile de relaxare. Acestea depind de evoluție, evoluția depinde de sistemul medical, dar și de populație și de agenții economici care trebuie să respecte niște reguli. Sunt niște reguli foarte simple pe care le repetăm de la începutul acestei pandemii”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru a precizat că guvernul și-a asumat măsurile de relaxare, dar aceste măsuri au fost stabilite abia după ce au fost negociate cu agenții economici care și-au asumat, la rându-le, să le respecte, în contextul în care se înregistra o scădere a cazurilor zilnice de infectări cu noul coronavirus iar economia se resimțea după restricțiile din perioada stării de urgență.

Raed Arafat a declarat că nu s-a luat încă o decizie dacă se va respecta cerinţa OMS, care a recomandat închiderea anumitor zone.

„Soluţia există, nu ştiu dacă trebuie să fie aplicată undeva încă. Dar aşteptăm să vedem analizele de la grupul tehnico-ştiinţific, care va fi în saptămâna asta”.