Guvernul va majora plafonul pentru voucherele de alimente și cardurile de energie. Cine sunt beneficiarii
Coaliția PSD-PNL a convenit să adopte printr-o Ordonanță de Urgență, într-o ședință de Guvern programată la începutul săptămânii viitoare, un pachet de măsuri care vizează majorarea plafonului pentru voucherele de alimente și cardurile de energie.
Această decizie vine în contextul în care pensiile vor crește, iar un număr mare de pensionari vor depăși plafonul de 2000 de lei.
În prezent, discuțiile se concentrează pe actualizarea a două tipuri de beneficii, dar este posibil să fie incluse și altele:
- Voucherele de alimente în valoare de 250 lei, acordate o dată la două luni, pentru 2,4 milioane de beneficiari;
- Cardul de energie, în valoare de 1.400 lei, distribuit de două ori pe an, pentru 1,1 milioane de gospodării.
Creșterea pragului de neimpozitare al pensiilor la 3000 de lei
În urma recalculării pensiilor, un număr semnificativ de pensionari va depăși actualul prag de 2000 de lei, până la care pensiile nu sunt impozitate. În acest context, PSD și PNL au decis să majoreze acest prag la 3000 de lei.
Cele două partide intenționează să adopte legea printr-o procedură rapidă în Parlament, astfel încât pensionarii să nu fie afectați de impozitare începând cu luna octombrie.
Inițial, PSD a propus ca măsura să fie adoptată prin Ordonanță de Urgență pentru a evita impozitarea imediată a pensiilor majorate. În schimb, PNL a susținut că introducerea pragului de 3000 de lei ar trebui să fie reglementată prin lege în Parlament.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu (PNL), a avertizat că adoptarea acestei măsuri prin OUG ar putea ridica probleme de constituționalitate. În final, PSD a fost de acord să susțină trecerea acestei măsuri prin Parlament.
De ce OUG ar putea avea probleme de constituționalitate
Adoptarea unei Ordonanțe de Urgență pentru neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei ar putea avea vulnerabilități juridice, a avertizat Alina Gorghiu în cadrul unei ședințe a conducerii PNL.
Proiectul de OUG privind neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei prezintă riscuri de neconstituționalitate, conform articolului 115 din Constituție. Nu există suficiente argumente pentru a justifica adoptarea de urgență a acestei măsuri. Soluția corectă este să votăm proiectul în Parlament, a subliniat Gorghiu.
Nicolae Ciucă a confirmat că acest subiect va fi discutat prioritar în ședința Coaliției și că va susține promovarea proiectului prin Parlament.