Guvernul italian pregătește reforme pentru a reduce birocrația
Guvernul Italiei a aprobat marţi un pachet de reforme care ar trebui să reducă birocraţia. Aceasta este privită ca principalul obstacol în calea creşterii economiei naţionale. Decretul de simplificare a legislației în domeniu a fost anunţat de premierul Giuseppe Conte ca principala reformă în domeniu. Aceasta nu este prima tentativă a guvernului italina de a reduce birocația. În 2010, fostul ministrul al simplificării, Roberto Calderoli, a dat foc în mod simbolic unui pachet de 375.000 de reglementări pe care susţinea că le-a eliminat. Cetăţenii şi firmele italiene susțin că nu se văd prea multe progrese, potrivit Reuters.
Într-un studiul publicat anu lacesta de Băncii Mondiale privind climatul favorabil de afaceri, Italia se află de-abia pe poziția a 58-a în lume, în urma celor mai multe ţări europene. Chiar și România eeste clasată desupra Italiei, pe locul 55. Mai mult, comprativ cu anul trecut, Italia este întrt-o cădere de două locuri în privința climatulu iasigurat mediului de afaceri. Clasamentul ia în considerare obstacolele birocratice pentru activităţi cum ar fi înfiinţarea firmelor, plata impozitelor şi impunerea respectării contractelor.
Guvernul italian pregătește reforme pentru a reduce birocrație: Modificări privind abuzul în serviciu
Decretul guvernului Conte permite entităţilor publice să atribuie proiecte mici fără procedurile complicate pentru achiziţiile publice şi simplifică mult etapele chiar şi pentru proiecte mai mari, în valoare de până la 5,2 milioane de euro. Mai mult, modificări sunt aduse termenului de abuz în serviciu. Astfel, în noua legislație, se va ușura anchetarea uneia din infracţiunile urmărite penal cel mai frecvent în Italia. Conform Reuters, oficialii preferă uneori să blocheze proiecte decât să semneze ceva pentru care ar putea fi ulterior inculpaţi. ‘Vrem să depăşim aşa-numita teamă de semnătură’, le-a explicat premierul parlamentarilor luna aceasta.
Reformele propuse de Guvern au creat discuții în cadrul majorităţii guvernamentale. Mişcarea 5 Stele şi-a făcut cunoscută îngrijorarea că ar putea fi favorizată corupţia.
Noile măsuri simplifică şi procedurile pentru implementarea de reţele noi de comunicaţii de mare viteză, limitând posibilităţile primarilor de a se opune instalării infrastructurii 5G.
Economia mondialșă, în recesiune
Într-o analiză Bloomberg, economia mondială a intrat în al doilea semestru al anului 2020 resimţind impactul pandemiei. Economiștii exclud o redresare completă pentru acest an, o redresare în 2021 depinzând de o multitudine de factori.
Potrivit analizei, peste 90% dintre economiile lumii urmează să treacă prin recesiune în acest an. Este un scenariu pe care foarte puţini îl anticipau la început de an, când majoritatea economiştilor contau pe un nou an de creştere.
„Există un pericol real ca o îmbunătăţire a situaţiei să fie confundată cu redresarea”, avertizează Carmen Reinhart, economist-şef al Băncii Mondială.
FMI estimează că până la sfârşitul acestui an 170 de ţări, sau aproape 90% din întreaga lume, va avea venituri pe cap de locuitor mai scăzute. În ianuarie, Fondul previzionase că 160 de ţări vor încheia anul cu economii în creştere şi o creştere pozitivă a venitului pe cap de locuitor.
Acum este posibil ca PIB-ul mondial să se situeze până la sfârşitul anului 2021 în multe cazuri sub cel de la sfârşitul anului 2019, potrivit economiştilor HSBC Holdings.