Guvernul bulgar a fost demis, miercuri, prin moțiune de cenzură

de: BZI.ro
22:57, 22 iun. 2022

Guvernul bulgar condus de premierul Kiril Petkov a căzut, miercuri, după prima moțiune de cenzură reușită din istoria recentă a Bulgariei, relatează novinite.com Bulgaria se află, așadar, în plină criză politică, după ce coaliția guvernamentală s-a destrămat.

Trebuie spus că Guvernul lui Petkov este răsturnat la vot în Parlament la o distanță de numai 6 luni de când partidul său, „Noi continuăm schimbarea”, a ajuns la putere. Petkov a fost ales pe baza promisiunilor sale de a eradica corupția și de a introduce reforme în țara considerată cea mai săracă din Uniunea Europeană.

Moțiunea de cenzură a fost inițiată de GERB

Moțiunea de cezură a fost inițiată de GERB. Argumentul celui mai mare grup de opoziție a fost „eșecul guvernului în politica financiară a țării”. Ce urmează, potrivit informațiilor transmise de novinite.com

„Guvernul este acum pregătit să demisioneze. Președintele trebuie să înceapă consultările cu partidele din Adunarea Națională. Urmează prezentarea primului mandat de anchetă pentru cea mai mare forță politică – „Noi continuăm schimbarea”. Aceștia au la dispoziție 7 zile pentru a aduna o majoritate. În cazul în care mandatul este returnat, șeful statului nu are din nou un termen stabilit pentru consultări. Cel de-al doilea partid care va primi un mandat – în acest caz GERB, va avea, de asemenea, 7 zile.

Dacă vor returna mandatul, președintele Radev va avea la dispoziție 7 zile pentru a alege cel de-al treilea partid pentru a încerca să formeze un cabinet. Când posibilitățile sunt epuizate, se numește un guvern interimar. Până atunci, guvernul demisionar va conduce țara. Având în vedere procedurile, experții estimează că alegerile anticipate ar putea avea loc cel mai devreme în luna august, dar, din cauza sezonului de sărbători, se așteaptă ca votul să fie programat pentru septembrie sau octombrie”.

Moțiune de cenzură împotriva guvernului reformist Petkov

Împotriva lui Petkov s-au coalizat mai mulți oligarhi și proprietari de trusturi media, deranjați de campania sa anticorupție. Printre aceștia se numără și Delian Peesvki, mogul media și fost șef al serviciului secret intern.

Petkov, care a studiat la Harvard, a deblocat mai multe dosare sensibile în relația bilaterală cu România: construcția unui gazoduct blocat șase ani de precedentele guverne de la Sofia, curățarea Dunării de aluviuni pentru a permite o mai bună circulație a navelor fluviale. În schimb, România a fost de acord să facă primii pași pentru construirea unor noi poduri peste Dunăre.