Guvernul britanic a achiziționat 90 de milioane de doze dintr-un nou vaccin anti-COVID

de: Cristian ZAVASTIN
14:47, 20 iul. 2020

Guvernul britanic a anunţat astăzi a achiziționat 90 de milioane de doze dintr-un nou vaccin anti-COVID. Este vorba despre două tipuri de vaccin – 30 de milioane de la BioNTech/Pfizer (Germania/SUA), respectiv 60 de milioane de la Valneva (Franţa), informează AFP.

În plus faţă de cantitatea contractată, Valneva oferă o opţiune pentru încă 40 de milioane de doze. Acordurile respective se adaugă celui cu grupul britanic AstraZeneca, pentru 100 de milioane de doze de vaccin dezvoltat la Universitatea Oxford, considerat – potrivit AFP – unul din cele mai promiţătoare din lume.

Cantităţile depăşesc necesarul pentru populaţia de 66 de milioane a Regatului Unit, dar nu se ştie încă dacă vaccinurile vor fi eficiente, iar în caz de succes, de câte doze va fi nevoie pentru fiecare persoană.

„Guvernul are acum acces securizat la trei vaccinuri împotriva COVID-19, dezvoltate aici şi în lume, ceea ce dă Regatului Unit toate şansele de a dispune cât mai curând de un vaccin sigur şi eficient”, subliniază comunicatul oficial al executivului condus de premierul Boris Johnson.

Guvernul britanic a achiziționat 90 de milioane de doze dintr-un nou vaccin anti-COVID: Parteneriat cu firme farmaceutice

După criticile pentru modul în care a gestionat criza coronavirusului, care a provocat până acum în Regatul Unit 45.000 de decese, cabinetul Johnson a anunţat în aprilie înfiinţarea unui grup de lucru pentru accelerarea eforturilor de creare şi producţie a unui vaccin.

Ministrul întreprinderilor, Alok Sharma, a declarat că „noul parteneriat cu aceste companii farmaceutice va permite Regatului Unit să aibă cele mai mari şanse posibile de a obţine un vaccin care să îi protejeze pe cei mai expuşi”.

Un vaccin anti-COVID ar putea fi distribuit la jumătatea anului viitor: Să producă anticorpi

Coordonatoarea ştiinţifică a OMS, Soumya Swaminathan, a precizat că se fac teste pentru un număr cât mai mare de vaccinuri, pentru a crește șansele de a găsi unul adecvat. Nivelele de interes şi de investiţii sunt ridicate, dar există anumite criterii. Nu este suficient ca vaccinul să protejeze doar 20-30% din pacienţi, deoarece asta nu va asigura încheierea pandemiei; este nevoie de o protecţie de 70%, în condiţii de siguranţă.

În ceea ce privesc studiile, acestea arată o scădere rapidă a nivelului anticorpilor după infectare. Swaminathan spune că nu sunt îngrijorătoare, dar sunt urmărite cu atenţie. Încă se mai descoperă noutăţi despre tipurile de imunitate la virus. Există şi cercetări care sugerează că reacţia imunitară mediată de celule poate fi semnificativă. Se dezvoltă şi unele celule de memorie, care se pot reactiva la o nouă expunere a organismului la virus şi pot declanşa o nouă reacţie imunitară. Din experienţă se ştie că majoritatea oamenilor dezvoltă imunitate la infecţiile naturale, adică produc anticorpi. De aceea, există speranțe că un vaccin ar putea da acelaşi rezultat.

Vaccin dezvoltat de Universitatea Oxford

Universitatea Oxford a anunțat dezvoltat un vaccin împotriva COVID-19. Universitatea Oxford nu lasă timpul să treacă! Aceasta ar putea oferi un vaccin împotriva COVID-19, care conferă protecție imunitară. În urma testelor efectuate pe oameni, acest vaccin a dat rezultate deosebite. Din acest moment se poate trece la o testare pe mai mulți oameni.

Cercetătorii au descoperit că vaccinul poate acorda protecție dublă împotriva coronavirusului, fapt care oferă speranțe mari. În studiile din prima etapă au fost prelevate probe de sânge de la voluntari, care au scos la iveală ideea că vaccinul a stimulat organismul să producă nu doar anticorpi, ci și celule T. Aceste celule au un rol important în modul în care răspunde sistemul imunitar.

Președintele Comitetului de Etică în Cercetare Berkshire, David Carpenter, este persoana care a acceptat procesul de la Oxford. Acesta a declarat că echipa de cercetători se află pe drumul cel bun.