Guvernul a împărțit bugetul pe 2022! Detaliu șocant de la împărțirea banilor pentru baronii Moldovei. Senatorul PSD Maricel Popa și-a bătut joc de locuitorii Iașului

de: Vlad Rotaru
02:00, 21 dec. 2021

Județul Iași nu a prins mare lucru din bugetul României pe 2022. Liderii partidelor de guvernământ din Iași nu au reușit nici de această dată să se impună la nivel central, pentru a promova proiectele județului. Senatorul Maricel Popa, liderul PSD Iași, este tot mai izolat de baronii Moldovei la alocările financiare, fondurile ajunse în județ fiind insuficiente. Senatorul social-democrat nu a reușit decât să propună niște apropiați pe funcții în eșalonul secund din Guvernul României

Cei mai importanți politicieni din zona Moldovei și-au tras „partea leului” din bugetul României pe anul 2022. Cei din județele Regiunii de Nord-Est și chiar din alte zone ale țării vor beneficia de fonduri mult mai consistente pentru finanțarea unor investiții importante, dar și pentru întreținerea unor drumuri județene și comunale.

În tot acest timp, județul Iași a rămas din nou cu praful de pe tobă și cu multe promisiuni neonorate. Mai mult, nici marile proiecte ale județului nu vor beneficia de o finanțare consistentă pe bugetul din 2022, în calcul fiind luate doar alocări pentru studii sau proiectări.

Baronii Moldovei au dat lovitura cu bugetul pe 2022

O situație specială este legată de finanțarea pentru drumuri județene și comunale. Dintr-un total de 600 de milioane de lei alocați pentru drumurile județene și comunale pe anul 2022, județul Iași va beneficia de 18,5 milioane de lei. Dintre județele aflate în Regiunea de Nord-Est, județele Suceava și Botoșani vor beneficia de mai multe fonduri, respectiv 21,9 milioane de lei și 18,7 milioane de lei. Practic, județe controlate de baronii locali au reușit să obțină mai multe fonduri decât Iașul.

Gheorghe Flutur, liderul PNL Suceava, continuă să aibă un cuvânt greu de spus la nivel central, suma alocată pentru zona Bucovinei fiind an de an cea mai mare din Regiunea de Nord-Est. Botoșaniul este condus de Doina Fedorovici, președintele CJ Botoșani și șefa organizației naționale de femei a partidului. În tot acest timp, senatorul PSD Maricel Popa, liderul organizației de la Iași, nu pare preocupat să aducă fonduri în județ. Popa a preferat doar să-și pună oamenii de încredere în funcții guvernamentale fără răspundere. În rest, județul Neamț va lua 14,1 milioane de lei, județul Vaslui va lua 15,7 milioane de lei, iar județul Bacău va beneficia de 17,4 milioane de lei.

Marcel Ciolacu, Vasile Dâncu și Emil Boc au luat grosul din bugetul pe 2022

Județul Iași stă mai prost și față de alte județe din țară. Astfel, județul Alba va primi 21,4 milioane de lei, județul Hunedoara va primi 25 de milioane de lei, iar județul Timiș va beneficia de 20,7 milioane de lei. De asemenea, județul Buzău va încasa 20,7 milioane de lei. De precizat este faptul că din Buzău este Marcel Ciolacu, președintele PSD și șeful Camerei Deputaților. Și asta nu este tot! Județul Cluj va beneficia de 19,8 milioane de lei. Din Cluj este Vasile Dâncu, ministrul Apărării naționale și senator PSD, unul dintre liderii partidului.

În plus, Clujul este controlat de Emil Boc, primarul municipiului, și unul dintre liderii PNL. Astfel, liberalii și social-democrații și-au dat mâna pentru ca o bună parte din fonduri să ajungă și la Cluj. Asta, în timp ce liberalii și social-democrații din județul Iași se află în continuare în corzi. Nici bugetul pe anul 2021 nu a adus investiții importante în județul Iași.

Ce prinde Iașul în bugetul pe 2022? Promisiuni pentru sediul Operei

În ceea ce privește Autostrada A8 Iași – Târgu Mureș, Guvernul a evidențiat doar completarea studiilor de fezabilitate. În documente apar mențiuni și despre o centură ocolitoare a orașului Târgu Frumos, dar și câteva fonduri pentru actuala centură a Iașului și proiectarea podului peste râul Prut, de la Ungheni.

Pentru revizuirea studiilor la A8 sunt prinse 24,8 milioane de lei. Pentru continuarea lucrărilor pe DN 28B Târgu Frumos – Botoșani se vor aloca noi fonduri. Valoarea lucrărilor rămase de executat ajunge la 236 de milioane de lei. În proiect apare și reabilitarea și modernizarea liniei CF Ploiești Sud-Focșani-Pașcani-Iași-Frontieră, dar și Pașcani-Dărmănești-Vicșani-Frontieră. În calcul intră și construirea unui sediu propriu pentru Opera Națională Română Iași. În acest caz este vorba despre contractarea unui nou împrumut de la o bancă europeană pentru co-finanțarea unui proiect ce vizează consolidarea, restaurarea și reamenajarea a 8 obiective majore de patrimoniu și clădiri culturale. Printre acestea se află și noul sediul al Operei ieșene.