Guvernul a adoptat un proiect de hotărâre. Apare o nouă bancă de stat în România

de: BZI.ro
18:40, 16 nov. 2023

Guvernul a adoptat, joi, un proiect de hotărâre de Guvern privind aprobarea actului constitutiv al Băncii de Investiţii şi Dezvoltare – S.A. România s-a angajat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să operaţionalizeze Banca de Investiţii şi Dezvoltare, informează News.ro.
Misiunea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare – S.A. este de a sprijini proiecte strategice care nu pot găsi finanţare în sistemul bancar obişnuit, iar activitatea sa se va desfăşura cu respectarea legislaţiei în materie de ajutor de stat, arată comunicatul de presă al Guvernului.

Capitalul social al Băncii, subscris, este de trei miliarde de lei.

Banca va fi administrată în sistem dualist, de către un Consiliu de Supraveghere format din 7 membri şi un Directorat format din trei membri, mai spune sursa citată.

Parlamentul a adoptat legea propusă de UDMR

Camera Deputaților a votat, în calitate de for decizional, propunerea legislativă elaborată de UDMR, care creează posibilitatea ca prosumatorii să solicite, lunar, compensații financiare.
Senatorul UDMR Antal Lóránt, unul dintre inițiatorii propunerii legislative, a declarat că, în luna iulie a acestui an, numărul prosumatorilor din România a crescut la aproape 85.000. Din acest motiv, el susține că este necesară elaborarea unor legi care să sprijine prosumatorii și să nu creeze situații nefavorabile pentru aceștia.

„În domeniul legislativ, trebuie să depunem eforturi pentru a îmbunătăți sistemul de compensare și gestionare a surplusului de energie produsă, pentru că acesta este viitorul. Prezenta lege este un pas în această direcție, deoarece oferă posibilitatea prosumatorilor cu putere electrică instalată de cel puțin 400 kW de a solicita o compensare financiară lunară pentru surplusul de energie produsă”, a declarat Antal Lóránt, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat.

Deputatul Bende Sándor, președintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaților, a explicat la rândul său că, până acum, prosumatorii aveau dreptul la compensația financiară după 24 de luni.

„Legea adoptată creează posibilitatea plății lunare a compensațiilor și introduce încă două modificări în sistemul juridic: oferă posibilitatea de a folosi valoarea surplusului de energie pentru plata facturii de gaze naturale, dar și de a dona surplusul produs și neutilizat către spitale, școli, familii vulnerabile sau către alte locuri de consum deținute de membrii familiei”, a precizat deputatul.