Gust amar în gură de la ficat: De ce nu trebuie să ignori acest semn

de: BZI.ro
11:34, 26 oct. 2021

Multă lume este de părere că atunci când se confruntă cu gust amar în gură, problema este de la ficat. Însă, s-a demonstrat, că gustul amar apare din mai multe cauze.

Fie că fumezi, fie că ai o igienă orală deficitară sau fie că te confrunți cu boală de reflux gastroesofagian, poți simți un gust amar în gură. Dacă această senzație durează mult timp sau se întâmplă des, este recomandat să apelezi la ajutorul unui medic, pentru a stabili care este cauza și să îți ofere un tratament adecvat. Fiindcă există o mulțime de cauze care ar putea da gust amar, ți-am pregătit o listă cu șapte dintre ele.

Gust amar în gură de la ficat sau din altă cauză?

Gustul amar poate apărea din mai multe cauze: o igienă orală slabă, administrarea de antibiotice sau antidepresive, apariția unei sarcini, administrarea de suplimente de vitamine, reflux gastroesofagian, probleme hepatice și infecții respiratorii.

Igiena orală slabă

Cea mai frecventă cauză a gustului amar în gură este igiena orală slabă. Este resimțită dimineața, la trezire, când se acumulează salivă și bacterii pe limbă, dinți și gingii. Acest lucru duce la respirația urât mirositoare.

Pentru a scăpa de gustul amar, este necesar să vă spălați pe dinți de două ori pe zi, de preferat dimineața și seara, înainte de culcare. Extrem de important este să vă periați și limba, pentru a înlătura bacteriile și celulele moarte.

Antibiotice sau antidepresive

Unele medicamente, cum sunt antibioticele și antidepresivele, atunci când sunt ingerate, sunt absorbite de organism și eliberate în salivă. Acest lucru provoacă un gust amar în gură, fapt ce sperie pe mulți.

După încetarea tratamentului cu aceste tipuri de medicamente, veți observa că gustul amar dispare treptat. În cazul în care nu se întâmplă acest lucru, solicitați ajutorul unui medic. Puteți astfel să primiți un medicament înlocuitor, care să nu provoace acel gust.

Sarcina

În primul trimestru de sarcină, din cauza modificărilor hormonale, multe femei se pot confrunta cu un gust amar sau metalic în gură. Această schimbare durează doar câteva zile și dispare în mod natural.

O modalitate extraordinară, care vă va ajuta să scăpați de acel gust îngrozitor, este să beți limonadă sau să consumați bomboane cu lămâie.

Suplimente de vitamine

Atunci când luați suplimente, care conțin zinc, cupru, fier sau crom, puteți sesiza un gust amar sau metalic în gură. Acesta este un efect secundar frecvent și apare imediat ce substanța respectivă este absorbită de organism.

Gustul amar ar trebui să dispară imediat. Dacă persistă sau se intensifică, vorbiți cu un medic. Acesta vă va reduce doza sau vă va schimba suplimentele.

Reflux gastroesofagian

Refluxul gastroesogfagian apare atunci când conținutul stomacului ajunge în esofag, după ce digestia a început. Astfel, acidul ajunge în gură și lasă un gust amar.

De aceea, ar fi bine să evitați alimentele foarte grase saua greu de digerat. Acestea nu fac decât să crească conținutul acidului din stomac. De asemenea, nu mâncați o cantitate mare de alimente la o masă, ci alegeți mese mici și dese.

Gust amar în gură de la ficat: Probleme hepatice

Dacă ficatul nu funcționează corespunzător, el acumulează mari cantități de amoniac. Această substanță este transformată în uree și eliminată prin urină, iar dacă se află în cantități mari, poate provoca modificarea gustului, similar cu peștele sau ceapa.

Astfel că, dacă suspectați o problemă hepatică, nu mai stați pe gânduri și mergeți la un medic. El vă va recomanda să faceți un set de analize, în urma cărora vă va oferi un tratament.

Infecții respiratorii

Infecțiile căilor respiratorii superioare, precum răceala, rinita, sinuzita sau amigdalita, pot provoca un gust amar în gură, din cauza substanțelor produse de bacteriile responsabile de acest tip de infecții. De aceea, este important să vă hidratați corespunzător și să urmați un tratament adecvat.