Gudron în carne la grătar. Pericol pentru ficat și inimă
Ştiai că… ţigara prezintă acelaşi pericol pentru sănătate precum carnea gătită la grătar? Pare greu de crezut, dar aşa este. Din ţigară, gudronul este substanţa care afectează plămânii cel mai mult. Când e vorba de carne la grătar, vorbim despre acest lucru. Ştiu, pare greu de crezut, dar aşa este. Haideţi să vedem cât gudron este într-o bucată de carne făcută la grătar.
În primul rând, trebuie spus ce înseamnă gudron. Acesta este un amestec de hidrocarburi, care rezultă din arderea cărbunelui, a lemnului şi a frunzelor. Cu alte cuvinte, orice materie arsă produce gudron. Dacă e să facem o comparație, am putea afirma că funinginea dintr-o sobă se află şi în plămânii unui fumător. Orice fel de ţigară de pe piaţa produce gudron. Ei bine, poate vă întrebaţi care este legătura între gudron şi o bucată de carne făcută la grătar.
Pericolul de pe grătar – Carne cu gudron
Cine fumează îşi „alimentează” plămânii cu gudron. Cine mănâncă nişte carne gătită la grătar, îşi introduce în stomac, iar apoi în ficat, gudron. Ficatul însă nu poate să-l prelucreze, iar atunci el ajunge în sânge. Exact ca şi gudronul din ţigări. Mai apoi, în artere se produce stresul oxidativ, ajungându-se la ateroscleroză. Din cauza acesteia apar infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral. Pentru restabilirea echilibrului hepatic, ca remediu naturist ai la dispoziție ceaiul de pelin. Acesta este eficient și pentru stomac.
Iată ce spune dr. ing. Ştefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată:
“Dar cărbunele nu înseamnă doar carbon, ci şi benzen, xilen. Ce sunt astea? Sunt compuşi pe care îi găsim în benzine, aceste substanţe dau gradul foarte mare cancerigen al ţigărilor şi, la grătar făcut pe cărbune, se vor regăsi în carne!”.
Iată şi părerea dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog:
“Când supui unui proces termic, orice produs organic, că e vorba de lemn, că e frunza de tutun, prin procesare termică rezultă reziduuri lichide sau solide. Aceste reziduuri oamenii le inhalează şi rămân pe plămân. Este echivalentul cărbunelui care rămâne în sobă atunci când arde lemn”.
Cum ne afectează funinginea
Din păcate, funinginea rămâne definitiv în plămân. Efectiv nu are cum să fie scoasă, iar din acest motiv apar procese anormale în organele prin care respiraţi.Efectele nu se văd aproape deloc. Cel mult poţi vede- gingii uşor agresate de fumat. Cum le distingi? Ei bine, în interiorul lor sunt mici vase de sânge ca, din cauza fumatului, se „sting”, dispar.
La fumătorii vechi, refacerea gingiei presupune microchirurgie. O grefă din cerul gurii este inserată lângă dintâi care au gingie lipsă. E rezolvată şi partea estetică şi cea funcţională.
Iată ce afirmă dr. Anca Rusu, medic chirurgie dento-alveolară:
“Intervenţia nu e dureroasă, se realizează cu anestezie locală, poate fi folosită şi inhalo-sedarea. Poziţionarea corectă la înălţimea şi volumul dorit gingia aceasta e fixată pe nişte fire de sutură, ca la final să avem poziţia fixă a gingiei”.
Ca să te protejezi cât mai mult, ideal ar fi să consumi rar carne făcută la grătarul cu lemne sau cărbune. Ideal ar fi să gătești carne la grătarul cu apă, pentru ca nimic din materia arsă să nu intre în contact cu carnea. În plus, dacă ai probleme cu hemoroizii, e mai bine să mănânci carne înăbușită la cuptor decât carne la grătar.