Grupul german Bayer plătește statului New York 6,9 miliarde de dolari. A indus în eroare consumatorii și garanta că un produs este sigur

de: BZI.ro
22:23, 15 iun. 2023

Grupul german Bayer a acceptat joi să plătească statului New York 6,9 miliarde de dolari pentru a soluționa procesele în care este acuzat că a indus în eroare consumatorii prin prezentarea erbicidului Roundup, pe bază de glifosat, ca fiind un produs sigur, potrivit AFP.

Compania și filiala sa Monsanto „au afirmat în mod repetat în reclame că produsele marca Roundup care conțin ingredientul activ glifosat sunt sigure și netoxice, fără a furniza dovezi suficiente”, a precizat într-un comunicat biroul procurorului general al statului.

Compania „a fost de acord să înceteze să mai facă afirmații nefondate cu privire la siguranța” erbicidului

Aceste afirmații încalcă legile statului împotriva publicității false și înșelătoare, precum și un acord din 1996 între biroul procurorului general și Monsanto, prin care compania „a fost de acord să înceteze să mai facă afirmații nefondate cu privire la siguranța” erbicidului, se adaugă în comunicat.

Autoritățile vizau reclamele care susțineau că Roundup ucide doar buruienile, că nu prezintă niciun pericol pentru fauna sălbatică sau că nu este mai periculos decât produsele de uz curent, cum ar fi lichidul de spălat vase.

Roundup este considerat un „carcinogen probabil”

Roundup este considerat un „carcinogen probabil” de către Circ, o ramură a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o descriere pe care grupul o neagă.

„Suntem bucuroși să punem capăt acestei afaceri”, a declarat compania într-un mesaj transmis către AFP, subliniind că acordul se referă la practicile publicitare și nu la natura produsului în sine.

Acordul nu înseamnă că grupul acceptă concluziile anchetei procurorului general, a adăugat acesta.

Bayer, care a cumpărat Monsanto în 2018 pentru 63 de miliarde de dolari, s-a trezit de atunci implicată în mai multe proceduri legate de erbicid în Statele Unite. În 2020, grupul a ajuns la un acord de 10 miliarde de dolari pentru a soluționa procesele intentate de foști utilizatori.

În anul 2019, un cuplu acuza că erbicidul Roundup, bazat pe glifosat, i-a îmbolnăvit de cancer

În anul 2019, un juriu din California a decis ca Bayer să plătească despăgubiri de 2 miliarde de dolari unui cuplu care acuză că erbicidul Roundup, bazat pe glifosat, i-a îmbolnăvit de cancer.

Juriul a decis un nivel de 2 miliarde de dolari pentru daunele punitive şi de 55 de milioane de dolari pentru daunele compensatorii, concluzionând că Roundup – bazat pe erbicidul glifosat – a fost conceput în mod defectuos și că societatea nu a avertizat despre riscurile presupuse ale acestuia în ceea ce priveşte cancerul.

Compania Bayer a declarat că a fost dezamăgită de verdict și va face apel. Un purtător de cuvânt a numit decizia juriului „excesivă și nejustificată”.

Bayer are peste 13.400 de procese legate de riscul de cancer al erbicidului

Bayer are peste 13.400 de procese legate de riscul de cancer al erbicidului.

Agenția americană pentru Protecția Mediului a reafirmat că glifosatul a fost sigur de utilizat. Agenția Europeană pentru Produse Chimice și alte autorități de reglementare din întreaga lume au descoperit, de asemenea, că glifosatul nu ar putea fi cancerigen pentru oameni, conform presei internaţionale.

Cu toate acestea, Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului a concluzionat în 2015 că substanța chimică provoacă probabil cancer.

Roundup este înregistrat în 130 de ţări (inclusiv România) şi aprobat pentru utilizare la mai mult de 100 de culturi. Glifosatul este cel mai utilizat erbicid şi în România, potrivit presei.

Substanţa ucide fulgerător buruienile acolo unde este aplicată, asigurând recolte bogate şi profitabile. Fermierii români au făcut nenumărate demersuri la Bruxelles pentru a putea utiliza în continuare glifosat, motivând că nu există înlocuitor.