Grupul farmaceutic Merck, vești triste. Pastila experimentală anti-SARS-CoV-2 nu este atât de eficientă cum se spunea inițial

de: BZI.ro
23:59, 26 nov. 2021

Grupul farmaceutic Merck a anunţat vineri că o serie de date actualizate ale studiului său privind o pastilă experimentală anti-COVID-19 au arătat că acest medicament este mai puţin eficient în privinţa spitalizărilor şi a deceselor decât au sugerat datele iniţiale, informează Reuters.

Potrivit grupului Merck, pastila sa anti-COVID-19 a demonstrat o scădere cu 30% a numărului de spitalizări şi de decese, conform datelor obţinute de la peste 1.400 de pacienţi. În octombrie, datele medicale arătau o eficacitate de circa 50% a acestei pastile, în urma monitorizării unui grup iniţial de 775 de pacienţi.

Compania a depus la Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) o cerere oficială pentru autorizarea pastilei sale anti-COVID-19, Molnupiravir, în data de 11 octombrie, după publicarea datelor clinice iniţiale.

Reprezentanţii Merck au declarat vineri că datele medicale asociate pastilei Molnupiravir, dezvoltată în parteneriat cu Ridgeback Biotherapeutics, au fost transmise la FDA înaintea unei întâlniri a grupului de consilieri şi experţi din cadrul agenţiei americane, care a avut loc marţi, scrie agerpres.ro.

Experţii FDA sunt aşteptaţi să facă publice documentele discutate în acea şedinţă înaintea unei alte întruniri de vineri dimineaţă.

Ei trebuie să voteze o recomandare în baza căreia FDA ar putea să autorizeze pastila Merck pentru tratarea formelor uşoare până la moderate de COVID-19 la adulţi care prezintă un risc sporit de a dezvolta forme grave ale bolii.

O analiză intermediară a datelor de luna trecută a arătat că 7,3% dintre pacienţii care au primit Molnupiravir de două ori pe zi, timp de cinci zile, au fost spitalizaţi şi că niciunul dintre ei nu a murit în primele 29 de zile după primirea tratamentului.

Prin comparaţie, rata de spitalizare a fost de 14,1% în grupul pacienţilor care au primit un placebo.

Conform datelor actualizate, 6,8% dintre pacienţii care au primit Molnupiravir au fost spitalizaţi şi unul a murit, în timp ce în grupul placebo rata de spitalizare a fost de 9,7%.