Grupul de Asociații “Pentru Neam și Țară” și Direcția Silvica Iași organizează un eveniment important – VIDEO
Grupul de Asociații sub denumirea ”Pentru Neam și Țară”, care pentru promovarea valorilor nationale, a dragostei de ȚARĂ și NEAM, pentru cinstirea memoriei strămoșilor, a tuturor fiilor Patriei ce s-au jertfit sub tricolor pe câmpurile de onoare pentru dezrobire, eliberarea tuturor românilor, a independenței/întregirii și reîntregirii țării în hotarele sale firești, participă și organizează : în căutarea urmelor Războiului de Reîntregirea a Neamului.
ÎN CĂUTAREA URMELOR RĂZBOIULUI MONDIAL
Data: 2 iulie 2024
Ora: 09.00
Loc: Poiana de lângă Cantonul Silvic Mârzeşti – poteca de-a lungul căreia va fi amenajat traseul memoriei celui de-Al Doilea Război Mondial – „Eroi pe fronturi paralele”
Distanţă: 2 km
Durată: 2 h
Scop:
Vă facem cunoscut că în data de 15 aprilie 2024, pornind de la realitatea împlinirii în anul 2024 a 80 de ani de la momentul stabilizării frontului din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial la nord de oraşul Iaşi, în primăvara şi vara anului 1944, Academia Română Filiala Iaşi, prin Institutele de Istorie „A.D. Xenopol” şi Institutul de Arheologie, ROMSILVA – Direcţia Silvică Iaşi, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Iaşi, Muzeul Militar Naţional – Filiala Iaşi, Asociaţia Rediu lui Tătar şi Asociaţia Iaşi Detectează au încheiat un acord de parteneriat. Obiectul parteneriatului îl reprezintă realizarea unui traseu tematic intitulat Eroi pe fronturi paralele pe o lungime de aproximativ 750 de m, în interiorul sitului Natura 2000 ROSAC0171 Pădurea și pajiștile de la Mârzești, unul din locurile unde în primăvara şi vara anului 1944 s-au purtat lupte intense în apropierea oraşului Iaşi.
Amenajarea traseului tematic presupune inclusiv activităţi de documentare în teren, de identificare şi inventariere a urmelor încă vizibile ale luptelor, cu scopul reconstituirii unei hărţi interactive a desfăşurării ostilităţilor în primăvara-vara anului 1944. Urmând acest scop, ne propunem ca în ziua de marţi 2 iulie a.c. să organizăm o acţiune de informare şi recunoaştere în zonă, coordonată de Asociaţia Rediu lui Tătar şi Asociaţia Iaşi Detectează, cu avizul Direcţiei Silvice şi ANANP.
La activitate programată vor participa 10 membri ai Asociaţiilor menţionate, la care se vor adăuga 30 elevi, membri ai organizaţiei Cercetaşii României şi elevi din clasele gimnaziale la şcolile din comuna Rediu.
Desfăşurare:
Punctul de întâlnire va fi poiana de lângă cantonul silvic, unde în luna iunie a fost amenajat un spaţiu destinat organizării unor prezentări şi ateliere didactice. În acel spaţiu, elevilor li se va face o scurtă descriere a contextului în care au avut loc evenimentele din anul 1944, li se vor prezenta obiecte (armament şi muniţie explodată, obiecte de îmbrăcăminte) descoperite în zonă şi li se va face un instructaj în privinţa identificării, marcării şi notării pe hartă a urmelor care vor fi descoperite de-a lungul potecii cu lungimea de 750 m, unde se va amenaja traseul memoriei, proiectat a fi inaugurat la jumătatea lunii septembrie a.c.
Harta poate fi accesată aici: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1t-pT7CVJMnycMcqkNfqjEWC3-cDQxgI&usp=sharing, indicând locul de început şi traseul deplasării în teren.
Cu speranţa unui răspuns favorabil, care să marcheze continuarea unei rodnice colaborări, vă rugăm să primiţi semnul deplinei noastre consideraţii, din partea organizatorilor activităţii.
Partener media principal, Ziarul Bună Ziua Iași.
Asociațiile componente ale Grupului de Asociații ”Pentru Neam și Țară”:
Asociația Sfântul Ierarh Alexandru;
Patronatul Cerunia;
Asociația Iași Detectează;
Asociația Titu Maiorescu.
Parteneri: Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria ” filiala Bacău, subfiliala Slănic Molodova și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Iași.