Gruparea PNL și PSD desființează instituțiile de cultură din Iași sub pretextul măsurilor de austeritate! Costel Alexe obligă directorii să nu plătească utilitățile ca să arate că face economie – FOTO

de: Alexandra MAISNER
02:00, 25 nov. 2023

PNL și PSD desființează instituțiile de cultură din Iași. Premierul Marcel Ciolacu a cerut austeritate, iar Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, îi intră în joc și face economie, distrugând o importantă instituție de cultură și cerând directorilor să nu își plătească facturile la utilități

PNL și PSD au ajuns să distrugă România din temelii prin legile absurde și aberante pe care le visează noaptea și le votează ziua. Marcel Ciolacu, premierul zero al României, cere măsuri de austeritate, iar, la Iași, capii Consiliului Județean au găsit unde să facă economie. Aceștia le-au cerut, recent, directorilor instituțiilor subordonate să strângă cureaua prin neachitarea facturilor la energia electrică, gaz, apă și la telefoane.

Practic, să întârzie cât mai mult cu plățile că poate, poate nu observă nimeni, iar furnizorii privați îi vor păsui. Astfel, Alexe crede că face pe plac șefilor de la București, iar instituțiile pot rămâne în frig și pe întuneric. Costel Alexe, în frunte cu vicepreședinții CJ, Sorin Marius Dangă și Sorin Afloarei, consideră că așa crește bugetul județului la început de iarnă, prin bătaia de joc și lăsarea instituțiilor în frig. Colac peste pupăză, mai nou, acum, la final de mandat, Costel Alexe s-a mai gândit la o reorganizare, tot pentru a face economie.

Este vorba despre comasarea Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași cu Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte”, ambele aflate în subordinea CJ, situație care aduce un afront grav muncii de peste 60 de ani de la înființare și până în prezent a celor care și-au pus amprenta în domeniul cultural ieșean și au transformat instituția într-una de renume.

PNL și PSD desființează instituțiile de cultură din Iași! Costel Alexe înțelege austeritatea prin distrugerea Școlii Populare de Arte „Titel Popovici”

În loc să fie chemați oamenii care cunosc în detaliu problemele cu care se confruntă Școala Populară de Arte „Titel Popovici” din Iași, Costel Alexe, președintele CJ, a considerat oportun să discute cu directorii economici ai instituției subordonate Consiliului Județean. Practic, acesta este mai interesat să îi facă jocul lui Marcel Ciolacu (PSD) la Iași, privind „marea” austeritate, decât să păstreze tradițiile, cultura și renumele Școlii Populare. Inclusiv în cadrul ședinței ordinare din data de 23 noiembrie 2023 a confirmat faptul că această comasare va exista, iar Școala Populară de Arte va fi „înghițită” de Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” doar pentru că Alexe crede că așa poate fi realizată o eficientizare a entităților subordonate CJ.

Acesta a cerut doar retragerea proiectelor de pe ordinea de zi din cauza discuțiilor cu consilierii județeni cu care nu a reușit să ajungă la un consens pentru a-și face propriile jocuri.

„Înțeleg că încă nu avem un consens al plenului Consiliului Județean, raportat la Școala Populară de Arte «Titel Popovici», având în vedere și că planul de școlarizare a fost aprobat și este întocmit în baza documentelor transmise de la nivelul școlii și nu sunt în concordanță cu legislația care reglementează organizarea și funcționarea școlii, propun retragerea proiectelor de pe ordinea de zi. Urmând practic ca ele să fie supuse dezbaterii și votului plenului Consiliului Județean într-o ședință viitoare. Să fie cât se poate de clar, proiectul comasării a fost retras din ședința de astăzi (n.r. – joi, 24 noiembrie 2024), doar de astăzi.

Nu există dubiu, cel puțin din partea mea și a conducerii Consiliului Județean Iași, că proiectul nu va fi redepus votului CJ Iași după ce vom face discuțiile în cadrul comitetului liderilor împreună cu specialiștii și, evident, dezbaterii plenului CJ. Cred cu tărie că așa cum ne dorim eficientizarea tuturor entităților ce aparțin sub o formă sau alta sau sunt în coordonarea CJ, este firesc să facem acest lucru și când vine vorba despre Școala Populară de Arte”, a spus, în cadrul ședinței ordinare, Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Proiectul comasării a fost adăugat pe ordinea de zi pe sub masă

Inclusiv consilierii județeni au transmis faptul că o eventuală comasare trebuie gândită și dezbătută, nu adăugată pe ordinea de zi și votată cu ochii închiși. USR nu a avut niciun reprezentant în cadrul comisiei unde a fost discutat proiectul de hotărâre.

„Am luat cuvântul în ședință și am spus că acea comisie care a căutat soluții nu mai avea reprezentantul nostru de mult timp, era domnul Adrian Slabu, care și-a dat demisia, ea nu a fost completată, deci noi nu ne putem asuma concluziile acelei comisii în care se recomanda comasarea Școlii Populare de Arte «Titel Popovici» cu Ansamblul Artistic Profesionist «Constantin Arvinte». Nu pot să spun că este o soluție proastă sau bună, trebuie reanalizate datele după părerea noastră, a celor de la USR, și trebuie văzut cum se face pentru că deja cifra de școlarizare, programul, orarul sunt deja stabilite și nu știu cum se va face asta, dacă dispare instituția, ce se va întâmpla.

Deci în forma în care această comasare se va produce nu este clară, nu a fost descrisă foarte clar în proiect, de aceea am solicitat retragerea și rediscutarea proiectului. Nu suntem de principiu contra comasării, dar suntem pentru respectarea obligațiilor și a strategiei care există pentru acele structuri, adică să nu dispară una în cealaltă”, a transmis prof. dr. Răzvan Socolov, consilier județean USR.

Și consilierul județean PMP Marian Uscatu consideră decizia comasării ca fiind una nefavorabilă, Școala Populară de Arte „Titel Popovici” fiind o instituție cu tradiție

„Alături de colegii din PMP, am analizat această problemă. În principiu, suntem împotriva desființării Școlii Populare de Arte. Cu excepția problemei managementului, instituția are deja o tradiție, profesori de calitate și mulți cursanți, deci nu se impune luarea unei astfel de măsuri.

Așa cum am spus la ultima ședință de plen, propun organizarea unei dezbateri la care să participe atât consilierii județeni, cât și reprezentanții instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean. Ar trebui analizat dacă există o soluție mai bună din punct de administrativ. Sunt convins că pot fi găsite modele de bune practici, cum este cazul Centrului Cultural Bucovina de la Suceava”, a declarat Marian Uscatu.

Petru Movilă, președintele PMP Iași: „PMP nu susține sub nicio formă desființarea unei astfel de instituții atât de importante și încărcate de istorie”

Petru Movilă, președintele PMP Iași, susține faptul că o eventuală reorganizare ar trebui gândită detaliu cu detaliu, astfel încât Școala Populară de Arte „Titel Popovici” să rămână o instituție de renume.

„Ar trebui, în primul rând, să vorbim despre păstrarea Școlii Populare de Arte «Titel Popovici». Dacă nu se reușește acest lucru, trebuie să ne gândim la o reorganizare pentru păstrarea activității. Consiliul Județean Iași trebuie să facă tot ce se poate pentru a păstra Școala Populară de Arte «Titel Popovici» așa cum este ea, cu istoria și tradițiile sale. Este greu să poți construi o asemenea instituție de renume. Nu este normal să o desființăm doar pentru că nu suntem capabili să o manageriem așa cum este necesar. Instituțiile de cultură nu trebuie să ajungă subiecte politice sau trocuri pe sub masă.

Partidul Mișcarea Populară (PMP), prin vot exprimat, nu susține, sub nicio formă, desființarea unei astfel de instituții atât de importante și încărcate de istorie. Ar trebui, în primul rând, să vorbim de o reorganizare, nu de o desființare. Nu putem comasa, sub nicio formă, Școala Populară de Artă «Titel Popovici» cu Ansamblul Artistic Profesionist «Constantin Arvinte», fiecare direcție, instituție, inclusiv cele de cultură, trebuie să rămână cu specialiștii săi în domeniu”, a declarat Petru Movilă, președinte PMP Iași.

Mai mult decât atât, acesta a mai transmis și faptul că cele două instituții au activități diferite, astfel că un membru al Ansamblului Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” nu ar putea deveni director al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici”.

„Nu poți pune un membru de la Ansamblul Artistic Profesionist «Constantin Arvinte» să fie director la Școala Populară de Arte «Titel Popovici» pentru că sunt activități total diferite. Școala trebuie să rămână așa cum a fost creată, trebuie să știm în continuare că această instituție își continuă activitatea cu specialitățile și domeniile aferente. Este important de scos în evidență faptul că Iașul este un bazin extraordinar de important în ceea ce privește artele populare, încărcat cu tradiții ce trebuie valorificate. Prin desființarea Școlii Populare de Arte «Titel Popovici» nu ar mai exista aceste lucruri”, a transmis Petru Movilă, președinte PMP Iași

Clasa politică din România a ajuns una de trădători. Aceștia nu se gândesc decât la propriile interese. Costel Alexe, președintele Consiliului Județean din Iași, vrea comasarea Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” cu Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte”. Practic, PNL și PSD desființează instituțiile de cultură din Iași ca o așa-zisă măsură de austeritate.