Groparii din Oradea, depășiți de situație: „Timpul de așteptare pentru programarea unei înmormântări este de aproximativ o săptămână”
Numărul mare de decese din ultima perioadă a făcut ca timpul de așteptare pentru programarea unei înmormântări în Cimitirul Municipal Rulikowski din Oradea să crească. Au fost angajați gropari, dar chiar și așa timpul de așteptare este de o săptămână, potrivit ADP Oradea, anunță Mediafax.
Potrivit unui comunicat transmis de Administrația Domeniului Public SA Oradea, timpul de așteptare pentru programarea unei înmormântări este, inevitabil, mai mare, din cauza numărului mare de decese din ultima perioadă.
„În momentul de față, la Cimitirul Municipal Rulikowski, în urma suplimentării personalului angajat pentru săpatul gropilor, timpul de așteptare pentru programarea unei înmormântări este de aproximativ o săptămână. Asta, în condițiile în care numărul înmormântărilor programate este de 10 sau chiar 11 pe zi. La Capela Municipală pot fi depuși doar decedații pentru care s-a făcut programarea înmormântării”, spune Loredana Buz, consilier relații publice ADP Oradea.
În lista de tarife a Cimitirului Municipal Rulikowski este prevăzută și o taxă de depozitare la camera frig, în valoare de 100 lei pe zi.
În condițiile în care timpul de așteptare pentru programarea înmormântărilor a crescut, conducerea ADP Oradea a decis, însă, să plafoneze această sumă la maximum 300 de lei, indiferent de câte zile urmează a fi depozitat decedatul la camera frig, înainte de înmormântare.
„Prin urmare, toți cei care au achitat mai mult de 300 de lei în această perioadă sunt așteptați să depună o cerere pentru restituirea banilor”, spune Liviu Andrica, directorul ADP Oradea.
În plus, pentru a reduce cât mai mult timpul de așteptare, începând de săptămâna viitoare, vor fi atribuite locuri de veci și în parcele noi, unde gropile vor putea fi săpate și prin intermediul utilajelor.
ADP precizează că având în vedere situația actuală dificilă, în această perioadă nu se atribuie locuri de veci anticipat.
În județul Bihor, miercuri au fost confirate 444 de cazuri de COVID-19, iar rata de incidență la nivelul județului este de 7,63 de cazuri la mia de locuitori.
Octavian Jurma: „Declararea stării de urgenţă este singura noastră şansă”
Octavian Jurma consideră că declararea Stării de urgență este singura noastră șansă de a scăpa de situația epidemiologică tragică în care ne aflăm.
„Declararea stării de urgenţă este singura noastră şansă, altfel vom căra morţii în camioane. Am ajuns în momentul Lombardia, pentru că am negat pandemia. Lumea are nevoie de un șoc pentru a se trezi din beția de peste vară. Și acesta ar fi un semnal în străinătate că situația este foarte gravă”. Declaraţiile au fost făcute de doctorul Octavian Jurma, cercetător.
(…) În următoarea perioadă, ne vom uita la săptămâni cu peste 100.000 de cazuri pe săptămână, la o rată de detecţie confirmată atât de autorităţi cât şi de studii independente de 5 la 1, înseamnă 500.000 de cazuri pe săptămână, deci un milion de cazuri în următoarele două săptămâni sunt inevitabile, indiferent ce măsuri luăm. Din păcate acestea se vor traduce la o mortalitate de 1% cât avem acum în România, în jurul a 10.000 de decese. Probabil că vom detecta dintre ele doar vreo 5.000. Vedem că săptămâna aceasta vom depăşi 3.000 de decese, probabil săptămâna viitoare la fel, deci sunt nişte estimări care sunt destul de conservatoare. Din păcate, numărul de decese va continua să crească, indiferent de facem astăzi.
Măsurile pe care noi le luăm acum se vor vedea peste două săptămâni, indiferent cum se vor lua. Nu avem timp să luăm măsuri doar pe jumătate, pentru că nu putem constata peste două săptămâni, că nu au fost eficiente şi de aceea trebuie să fie nişte măsuri reale, care să oprească şi să ne scoată din acest val şi să poată preveni valul 5″, a declarat Octavian Jurma.