Groaza trăită de doi bărbați din Ucraina care au ajuns la Iași: ”Suntem distruși psihic, sirenele ne induc o stare de panică insuportabilă!”

de: Ana Crețu
02:00, 11 mart. 2022

Războiul din Ucraina a dus la destrămarea multor familii. Mamele, alături de copilași, au trecut granița cu durere în suflet. Există posibilitatea pentru bărbații care au trei sau mai mulți copii să treacă granița fără probleme. Maxim și Serghei au ajutat multe mămici să treacă vama, iar cu câteva zile în urmă au aflat despre posibilitatea de a trece granița împreună cu cei dragi, fără a trece prin despărțire

Din ce în ce mai multe regiuni din Ucraina sunt distruse de atacurile care nu cruță nicio locuință. Bărbații sunt constrânși de Legea Marțială și nu pot părăsi teritoriul. La granițe sunt kilometri de mașini care încercă să iasă din Ucraina, iar multe mămici așteaptă zile la rând ca să poată ajunge în siguranță la destinație.

Cum au reușit bărbații din Ucraina să iasă din țară

Doi bărbați din regiunea Uman, Ucraina, au reușit să treacă granița alături de copii. Maxim și Serghei au trecut cu ușurință vama. Conform legii, dacă un bărbat are trei copii sau unul dintre părinți grav bolnav, poate trece granița fără a fi constrâns de Legea Marțială. Ambii bărbați, până a ajunge în România, la Iași, au ajutat mai multe femei care treceau vama cu micuții în brațe. Din moment ce au aflat că bărbații care au trei sau mai mulți copii pot trece granița, au plecat fără să stea foarte mult pe gânduri.

”Foarte mulți oameni din Kiev treceau prin orașul nostru. Noi am oferit cazare și alimente mai multor mame care ajungeau în regiune. Aceste persoane ne spuneau să plecăm din oraș într-un timp cât mai scurt pentru că sigur bombardamentele vor ajunge și la Uman”, menționează Serghei, unul dintre bărbații din Ucraina care a ajuns la Iași.

Acești doi cetățeni ucraineni sunt prieteni foarte buni și locuiau în același oraș. Decizia de a pleca din țară a venit din dorința de a salva viețile copiilor. Maxim și Serghei au ales să găsească în casă un loc mai sigur, într-un colț. Aceștia au înțeles că în beci, sub casă, nu este o idee foarte bună să doarmă copilașii. Mediul umed și rece nu face nimic altceva decât să slăbească imunitatea copiilor și a părinților.

”La mine, copiii stăteau doar într-un colț al casei, regula celor doi pereți. Le-am spus să fie atenți, să nu se plimbe prin casă, pentru că în orice moment poate zbura o bombă, care poate să distrugă o bună parte din locuință”, a precizat Maxim, tatăl din Ucraina.

Clipe de coșmar pentru familiile ucrainene: Copiii, foarte afectați de război

Serghei are trei copii, băiatul cel mai mare are 14 ani, cel mijlociu, 10 ani, și un băiețel de 3 ani. Pentru copii nu este atât de clară situația pentru că sunt prea mici. Serghei a povestit reporterilor de la BZI că doar fiul cel mai mare înțelege cât de gravă este situația, iar atunci când aude zgomote puternice este îngrozit.

”Suntem distruși psihic, sirenele induc o stare de panică insuportabilă. Nu aveam nici poftă de mâncare, iar noaptea nu ne puteam odihni deloc”, a subliniat Serghei.

Maxim a plecat împreună cu cei trei copii, iar mama acestora a rămas în țară. Tatăl își crește de câțiva ani buni copiii de unul singur. Este o situație foarte dificilă și pentru el.

”Fata îmi spunea: «Tată, la noi nu sunt atacuri și nu împușcă». Eu înțelegeam că la început situația nu a fost atât de periculoasă. Acum cred că e bine pentru ei să își găsească o activitate. Mai bine să stea cu ochii pe un telefon, decât să se gândească la tot ceea ce s-a întâmplat. Atunci când auzeau zgomote de avioane, am observat că le era foarte frică. Sirenele se auzeau foarte tare și acest lucru i-a dezechilibrat psihic. Când ieșeam pe afară, aceștia mă strigau ca să stau cu ei, pentru că le era frică”, a spus Maxim.

Serghei a povestit că acei tați care rămân în țară și au trei sau mai mulți copii nu sunt chemați să lupte. În cazul în care se întâmplă ca bărbatul să meargă la război, având o familie numeroasă, o poate face doar cu permisiunea copiilor, în scris.

Bărbații din Ucraina sunt controlați de către autorități și pot fi chemați să lupte în orice clipă.