Gripa de sezon face noi victime la Iași! 220 de persoane diagnosticate, 4 decese! Sute de ieșeni s-au izolat la domiciliu
Sute de ieșeni au fost diagnosticați cu gripă. Unul dintre aceștia se află în stare gravă la spital, iar alți patru au decedat. Medicii susțin că măsurile de prevenție nu sunt respectate cu strictețe.
Un pacient în vârstă de 65 de ani din Iași este internat în acest moment la Spitalul de Boli Infecțioase, secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI). După ce a fost diagnosticat cu gripă, starea acestuia de sănătate s-a agravat din cauza existenței și altor comorbidități. De la începutul sezonului și până în prezent, la Iași au fost înregistrate 220 de cazuri de gripă. Medicii trag un semnal de alarmă și susțin că numărul de cazuri este în continuă creștere din cauza faptului că ieșenii nu respectă regulile de prevenție. De la începutul sezonului medicii au avertizat că în acest an se vor înregistra cele mai multe victime.
Coronavirusul distrage atenția de la gripă
În timp ce la nivel mondial se discută despre noul coronavirus care face din ce în ce mai multe victime, la Iași, sute de ieșeni sunt victimele virusului gripal. Gripa a provocat decesul a patru persoane. Deși în Iași nu a fost confirmat niciun caz al vreunui pacient cu coronavirus, s-a provocat o isterie nefondată, în timp ce gripa de sezon ucide oameni, iar pe alții îi ține la Secția de ATI. Medicii ieșeni susțin faptul că numărul de pacienți este în creștere, o creștere extrem de alertă.
„De la începutul sezonului și până în prezent s-au înregistrat 220 de cazuri de gripă. Mulți dintre pacienți se tratează la domiciliu și numai cei în stare gravă și care prezintă și alte comorbidități s-au internat. În acest moment, la secția de ATI este internat un bărbat diagnosticat cu gripă, nevaccinat și care prezintă și alte afecțiuni”, a specificat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Cum prevenim?
Pentru a evita infectarea cu virusul gripal, medicii ieșeni oferă o serie de recomandări. Bolnavii, așa cum sugerează doctorii, trebuie să fie izolați în casă și să evite contactul cu ceilalți membri ai familiei. Copiii care au simptomele specifice pneumoniei, virozei respiratorii sau gripei trebuie să fie izolați la domiciliu. Totodată, medicii spun că regulile generale de igienă trebuie respectate cu strictețe. De fiecare dată după ce un bolnav își suflă nasul sau strănută, să arunce batista și să se spele pe mâini. În această perioadă, temperatura în încăperi trebuie să fie constantă, iar camera în care este izolat bolnavul trebuie să fie luminoasă.