Gripa B, simptome, cauze și tratament. Cum se deosebește de tipul A

de: BZI.ro
15:55, 26 nov. 2024

Gripa B este unul dintre cele două tipuri principale de virusuri responsabile pentru epidemii sezoniere de gripă în fiecare an. Ambele sunt extrem de contagioase și provoacă aceleași simptome, inclusiv tuse, febră și dureri corporale.

Tratamentul pentru gripa B include adesea remedii naturiste care permit virusului să-și urmeze cursul. În unele situații, medicamente antivirale prescrise sunt utilizate pentru a trata gripa.

Gripa B, simptome și cauze

Gripa B cauzează o boală respiratorie care infectează nasul, gâtul și, uneori, plămânii. De asemenea, este contagioasă și se transmite ușor de la o persoană la alta. La nivel global, însă, acest virus gripal reprezintă aproximativ 23 la sută din cazuri. Cel mai bun mod pentru prevenție este să te vaccinezi, deoarece serul protejează împotriva celor mai comune tulpini de gripă. Pentru a evita infecția, este important să se practice o igienă bună, inclusiv spălarea frecventă a mâinilor.

Gripa A și B cauzează aceleași simptome, așa că este imposibil să îți dai seama ce tip ai doar pe baza acestora. Semnele infecției de tip B pot varia de la ușoare la severe. Adesea apar rapid și durează aproximativ o săptămână, iar cele respiratorii pot include tuse, disconfort toracic, nas care curge sau înfundat, strănut și durere în gât. Simptomele corporale pot include febră, dureri corporale sau de cap, frisoane și oboseală. Copiii sunt mai predispuși decât adulții să experimenteze simptome gastrice asociate cu gripa. De asemenea, sunt mai frecvente la persoanele cu o infecție cu virusul gripal B.

Poți dezvolta gripă de tip B atunci când virusul de tip B infectează sistemul tău respirator, respectiv cavitățile nazale, gura, gâtul și plămânii. Când corpul este expus la un virus, sistemul tău imunitar lucrează din greu pentru a distruge virusul și a opri răspândirea germenilor. Cele mai multe dintre simptomele gripei se dezvoltă ca urmare a răspunsului imun al organismului la infecție. În majoritatea cazurilor, este probabil să dezvolți gripă de tip B prin inhalarea germenilor și a picăturilor eliberate în aer atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește aproape de tine. De asemenea, poți contracta acest virus prin atingerea suprafețelor infectate sau prin contactul cu o persoană infectată.

Oricine poate dezvolta gripa B, dar anumiți factori pot, de asemenea, să crească riscul de îmbolnăvire. De exemplu, având anumite afecțiuni de sănătate poate compromite sistemul imunitar și poate face dificil pentru corpul tău să lupte rapid împotriva gripei. Aceste condiții includ astmul, boala pulmonară obstructivă cronică, cancerul, diabetul, bolile de inimă și sarcina. Complicațiile potențiale includ infecții ale urechii, encefalită, inflamația mușchilor, afectarea sau insuficiența organelor și infecții ale sinusurilor.

Cum se deosebesc cele două tipuri de infecții

Gripa de tip A și B cauzează simptome de tuse, durere în gât, dureri de corp și febră, însă există și diferențe între cele două forme. Prima formă afectează și animalele, în timp ce cea de-a doua se regăsește doar la oameni. Virusul gripal A are mai multe subtipuri care afectează oamenii, animalele sau ambele. Studiile efectuate pe copii arată că simptomele tractului digestiv sunt mai frecvente în cazul gripei B.

Se spune adesea că gripa A cauzează o boală mai gravă decât gripa B. Cu toate acestea, cercetările indică faptul că ambele tulpini sunt la fel de periculoase și pot provoca boli severe, în special în populațiile cu risc ridicat, cum ar fi persoanele de peste 65 de ani. Dacă ai gripă, ești cel mai contagios în cele 24 de ore înainte de apariția simptomelor, dar virusul poate fi răspândită timp de aproximativ cinci până la șapte zile.

Dacă ai peste 65 de ani sau probleme de sănătate considerate cu risc ridicat, contactează un medic imediat ce apar simptomele, pentru a fi testat și pentru a începe tratamentul antiviral, dacă este cazul. În majoritatea cazurilor, tratamentul implică remedii naturiste. Cu toate acestea, medicamentele antivirale prescrise pot fi utilizate pentru a trata gripa, dacă aceasta este diagnosticată în primele 48 de ore de la apariția primelor semne. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele cu risc ridicat, deoarece simptomele gripei B pot fi la fel de severe ca cele cauzate de forma A.