„Greva continuă”, transmit liderii sindicatelor din Educație.
Reprezentanților principatelor sindicate din învățământ li s-au oferit, la negocierile de vineri, carduri de 1.500 de lei net, în fiecare an, în luna octombrie, până în anul 2027, plus creșteri de salarii de la începutul anului 2024.
„Prefer să negociem mai mult și să găsim înțelegere și rezonabilitate din partea celor cu care discutăm în interesul angajaților din învăvământ. Lăsăm colegii să hotărască. Ei vor stabili foarte clar, după ce îi vom informa, dacă ce a rezultat în urma discuțiilor se ridică la înălțimea așteptărilor lor”, a declarat, după negocieri, Marius Nistor, președintele FSE Alma Mater.
Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a afirmat că oferta Executivului mai cuprinde o majorare, începând cu 1 ianuarie 2024, de 45% din diferența din maximum din grilă și salariile de la 1 iunie.
Ce cer cadrele didactice
Stabilirea prin lege a faptului că salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie
Aplicarea grilei de salarizare pentru învățîmânt într-un termen mai scurt decât cei trei ani anunțați de Guvern
Majorări de salarii și mai mari decât în ordonanța dată zilele trecute
Acordarea, de la 1 ianuarie 2024, a cel puțin 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ.
Guvernul a adoptat joi o „declarație” privind salarizarea angajaților din învățământ, document care a fost publicat în Monitorul Oficial și care prevede că viitoarea lege a salarizării va porni de la principiul ca salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut şi care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public. Inițial, Guvernul anunțase că va adopta un memorandum în acest sens.