Grevă generală pe termen nelimitat! Toate școlile se închid: „La ce atitudine au guvernanții, sigur se va extinde greva”

de: Andreea Timofte
02:00, 18 mai 2023

Cele mai importante sindicate din Educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală (FNS) „Alma Mater”, au anunțat că din 22 mai vor intra în grevă generală în unitățile de învățământ, nemulțumirile vizând în special salariile mici ale cadrelor didactice

Profesorii au organizat încă de ieri o grevă de avertisment, între orele 11:00 și 13:00, iar sindicatele din Educație anunță că elevii vor sta acasă luni, 22 mai.

„Da, toți elevii vor sta acasă luni și de luni încolo, nu chiar acasă, poate într-un parc cu părinții. Într-o grevă, lucrurile se pot schimba de la zi la zi. Nu știm ce va fi, dar la ce atitudine au guvernanții, sigur se va extinde greva. În ceea ce privește creșele, situația este mai complicată.

O parte sunt legate de primării, aici încă nu știm, dar la elevi este clar. Noi am avut toată deschiderea, din decembrie am încercat să purtăm discuții, dar de fiecare dată se făcea câte o comisie și atât. Greva aceasta nu a apărut din neant”, a declarat Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi.

De asemenea, examenele naționale pot fi afectate de aceste evenimente.

Examenele naționale „ar putea fi perturbate” de greva generală

Examenele naționale “ar putea fi perturbate” de greva generală

Liderii sindicali au precizat că aceasta este prima grevă generală care se declanșează la final de an şcolar, astfel că examenele naţionale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – „ar putea fi perturbate”.

„Este vorba de o perturbare a acestor examene, nu anulare, deci există o diferență. Lucrurile nu mai depind de noi, mingea este la Guvern. Trebuie să se ajungă la o creștere salarială, oamenii s-au săturat să fie mințiți, dovadă că majoritatea au fost de acord cu acest protest. Să fie alături de noi, de profesori, printr-o creștere salarială, nu sufletește”, a menționat Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi.

Precizăm că și profesorii universitari se alătură grevei din 22 mai, conform liderului „Alma Mater”. În trecut, la anterioarele greve ale angajaţilor din învăţământ, preşedinţii în funcţie au avut discuţii cu reprezentanţii cadrelor didactice, însă Klaus Iohannis, care a lansat proiectul „România Educată”, nu a avut nicio întâlnire cu aceștia. Astfel, sindicaliștii consideră că preşedintele întârzie să susţină educaţia.

Reacția Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: „Există îngrijorări”

Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Constantin Neagu, face apel către directorii unităților de învățământ să anunțe din timp școlile au întreg personalul angajat în grevă, astfel încât părinții să poată găsi soluții pentru a nu-și lăsa copiii nesupravegheați.

„În unitățile de învățământ unde se face grevă sper să fie supravegheați copiii în intervalul orar în care nu se fac practic cursuri. Cadrele didactice să rămână în clasă și copiii să fie supravegheați. În ceea ce privește greva generală care se preconizează a fi luni, să sperăm că vor fi începute negocierile dintre sindicate și Guvern. Poate nu se va ajunge acolo, sfârșitul anului școlar bate la ușă și ar fi bine să se încheie în condiții normale. Sunt părinți cu copii mici, de la școala primară, acolo sunt  probleme.

Mai sunt înscriși în programul «Școala după școală», nici acolo nu s-au dat explicații. Sunt îngrijorări și pentru anul terminal, desigur. Dacă greva va fi prelungită, să sperăm că nu va fi afectat calendarul de examene. Noi suntem solidari cu doleanțele lor privind salarizarea. Acest segment a fost neglijat, în ultimii ani, de societatea românească. Lucrurile poate trebuiau făcute altfel, nu știu cât ajută greva la final de an, suntem alături de ei”, a declarat Constantin Neagu.

Reguli pentru greva profesorilor

Profesorii au organizat încă de ieri o grevă de avertisment

Regulile din perioada în care are loc greva sunt următoarele: în unitatea de învățământ trebuie să fie prezenţi, pe durata grevei, toţi membrii de sindicat participanți la aceasta. În condică se va scrie „GREVĂ”, iar greviștii sunt prezenți în incinta unității. În situația în care în perioada grevei sunt prezenți în unitate copii sau elevi, aceștia vor fi supravegheați de angajații care nu participă la grevă.

Cadrele didactice care nu au ore (după ce greva a fost declanșată și care participă la grevă) sunt prezente în incinta unității, o parte dintre ele asigurând supravegherea patrimoniului, conform celor stabilite de către comitetul de grevă din unitate împreună cu angajatorul. Toate persoanele care intră în unitate vor fi legitimate pentru a nu pătrunde persoane străine care ar putea deturna acţiunea. Personalul didactic auxiliar şi nedidactic participant la grevă va rămâne la locul de muncă, fără a-şi desfăşura activitatea, asigurând securitatea.

Revendicările angajaților din învățământ

Reprezentanții angajaților din învățământ au următoarele revendicări:  rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii-cadru nr.153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege; identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului din învățământ; adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele actuale sunt din anul 1998; aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri.

În noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă net superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport cu importanța socială a activității prestate.