Greșeli pe care nu trebuie să le faceți niciodată cu frigiderul

de: Echipa Bzi.ro
20:15, 04 oct. 2020

Frigiderul este un aparat de uz casnic indispensabil. Il cunoaștem atât de bine, încât uneori avem tendința de a ne arunca automat toată mâncarea în el, comitând niște gafe nefericite. Deci, cum împiedici ca frigiderul prost organizat să se transforme într-un cuib de germeni? Iată 8 greșeli pe care nu trebuie să le faceți niciodată cu frigiderul!

În această perioadă epidemică, există câteva reguli de respectat pentru a evita contaminarea alimentelor și a frigiderului.

Una dintre cele mai grave greșeli: depozitarea necorespunzătoare a alimentelor pe rafturile frigiderului

Indiferent de tipul de frigider, există câteva linii directoare organizaționale pe care trebuie să le respectați întotdeauna. Aceste reguli permit utilizarea sănătoasă și sigură a frigiderului. Singura excepție este frigiderul rece ventilat, unde temperatura este egală peste tot.

Cea mai rece parte (între 0 și 4°C) este de obicei indicată printr-o etichetă sau un fulg de zăpadă. Poate fi amplasata în partea de sus sau în partea de jos, în funcție de model. Păstrați acolo alimente fragile și perisabile: carne crudă, pește crud, mezeluri, salată.

Zona rece (4-6°C) poate conține resturi, carne, pește și legume fierte. De asemenea, puteți adăuga produse lactate (lapte, brânză, iaurturi și deserturi lactate etc.)

Sertarul pentru legume (> 6°C) va fi folosit pentru legume și brânzeturi în timpul maturării.

Feriți-vă de erorile de depozitare în frigider!

Unele alimente, fructe și legume nu trebuie niciodată refrigerate. Acesta este în special cazul roșiilor, care riscă să devină făinoase. Același lucru este valabil și pentru fructele exotice care nu suportă frigul înainte de consum (banane, ananas etc.). În ceea ce privește mierea, aceasta cristalizează în frigider. Depozitați într-o cămară!

Păstrați alimentele fragile pe ușa frigiderului

Ușa frigiderului este supusă unor variații mari de temperatură. Prin urmare, frigul este diferit în comparație cu restul dispozitivului. Acesta este motivul pentru care nu ar trebui să puneți niciodată ingrediente prea delicate, cum ar fi carne. Și, deși frigiderele vin cu un compartiment pentru ouă pe ușă, acesta este cel mai prost loc pentru depozitarea acestor alimente care sunt foarte sensibile la fluctuațiile de temperatură. Mai bine le depozitați pe rafturi, in cutia lor sau mai bine în afara frigiderului. Ouăle nu sunt niciodată depozitate în frigidere! Pe de altă parte, puteți depozita aici unt, lapte, sosuri, gem sau chiar condimente.

Pastrați cumpărăturile in ambalajul lor

După corvoada cumpărăturilor, tot ce vrei este să le pui deoparte și să te odihnești. Una dintre cele mai regretabile greșeli, totuși, este aceea de a nu le scoate ambalajul. De fapt, cartonul și plasticul sunt acoperite cu microorganisme uneori patogene. Ambalajul a suferit prelucrări, transport, manipulare în magazin etc. Pe scurt, sunt acoperite cu germeni care ajung să colonizeze frigiderul! Deci, pentru a evita contaminarea, luați-va câteva secunde pentru a scoate ambalajul din alimente înainte de a-l refrigera. În plus, va ajuta aerul rece să circule mai bine. Acest lucru este și mai important pentru salată, deoarece plasticul tinde să putrezească, creând condens în interior.

Una dintre cele mai frecvente greșeli: punerea unui vas care este încă fierbinte sau chiar călduț la frigider

Am auzit cu toții despre asta, dar asta nu ne împiedică să facem greșeala! Dar de ce este exact atât de rău acest lucru? De fapt, un vas cald va produce condens atunci când va intra în contact cu aerul rece din frigider. Ca urmare, va crește temperatura aparatului și va interfera cu depozitarea corectă a altor alimente refrigerate. În plus, condensul poate duce la contaminarea alimentelelor neambalate. Deși ambalarea alimentelor este crucială pentru a le proteja, păstrarea lor cu folie de aluminiu nu este recomandată, deoarece este foarte toxică!

Congelați carnea care a petrecut câteva zile la frigider

Cu toții am făcut aceste greșeli și de multe ori: păstrăm carnea la frigider, o uităm puțin și, presați de termenul de valabilitate, în cele din urmă decidem să o congelăm pentru a-i prelungi conservarea. Cu toate acestea, nu este bine să congelați carnea după trei sau patru zile de refrigerare. Amintiți-vă că acesta este un produs proaspăt. Cu toate acestea, este mai bine să-l consumați cât mai curând posibil, deoarece cu cât trec mai multe zile, cu atât există un risc mai mare de dezvoltare a bacteriilor. Prin urmare, acest tip de produs proaspăt îngheață imediat!

Nu sunt suficiente două curățări pe an

Și totuși, unii nici măcar nu fac aceste două curățări minime! Și dacă aceasta se numără printre cele mai grave greșeli, este pentru că frigiderul este refugiul perfect pentru mucegai și germeni. Cu toate acestea, trebuie să fii deosebit de vigilent într-un mediu ca acesta, mai ales dacă păstrezi multă carne. În plus, întreținerea regulată previne mirosurile neplăcute. Deși acest lucru este plictisitor, este recomandabil să vă curățați frigiderul cel puțin o dată pe lună pentru a vă menține sănătos. Pentru a vă ajuta în acest sens, sucul de lămâie, bicarbonatul de sodiu amestecat cu apă, oțetul alb sau chiar uleiul esențial de lămâie vor fi foarte utile.

Așteptați prea mult înainte de a pune mâncarea în frigider

Se recomandă să nu așteptați mai mult de două ore înainte de a pune mancarea la frigider. Unele feluri de mâncare pot conține spori de Clostridium perfringens după gătit, care nu vor germina și nu vor produce toxine ca atunci când sunt expuse la temperatura camerei.

Închiderea corectă a ușii frigiderului

Indiferent de clasa energetică a aparatelor de uz casnic, utilizarea necorespunzătoare poate duce la un consum ridicat de energie. Frigiderul nu este, desigur, o excepție. În plus, lăsarea ușii deschise încurajează condensul în aparat. Acest condens poate curge pe alimente slab ambalate și le poate contamina. De asemenea, vă recomandăm să evitați deschiderea repetată și prelungită a dispozitivului.