Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat sâmbătă un „important” program de cumpărare de arme şi o reorganizare a forţelor armate ale ţării, în timp ce tensiunea cu Turcia creşte în Mediterana orientală, informează France Presse.
Mitsotakis a precizat că Grecia urmează să-şi procure 18 avioane de vânătoare de fabricaţie franceză Rafale, precum şi fregate şi elicoptere, să recruteze 15.000 de soldaţi suplimentar şi să finanţeze mai substanţial industria sa de apărare.
„A venit ora să ne întărim forţele armate. Este vorba despre un program important care va forma un scut naţional”, a declarat premierul într-un discurs la Salonic, în nordul Greciei. El a adăugat că acest program ar urma să permită crearea a mii de locuri de muncă.
Turcia şi Grecia, ambele membre ale NATO, îşi dispută zăcăminte de hidrocarburi în Mediterana orientală, într-o zonă pe care Atena o consideră ca fiind sub suveranitatea sa.
Premierul Mitsotakis a acuzat sâmbătă Turcia că „ameninţă” frontierele orientale Europei şi că „pune în pericol” securitatea regională.
Tensiunea între cele două ţări a crescut când Turcia a trimis la 10 august o navă de prospecţiune seismică, însoţită de nave de război în apele revendicate de Grecia, ceea ce a determinat Atena să lanseze manevre navale.
Israelul este prima ţară din lume care intră din nou în stare de urgenţă
Israel devine prima ţară din lume care intră din nou în stare de urgenţă şi se închide complet pentru a doua oară în pandemie.
Deşi israelienii trebuiau să sărbătorească, de fapt, anul nou evreiesc în acest weekend, autorităţile au decis să închidă din nou ţara, pentru a încetini evoluţia pandemiei. Numărul cazurilor a sărit de 4000 pe zi, pentru două zile la rând, iar numărul deceselor a ajuns la 500, mai mult decât dublu din august încoace, scrie Corriere dela Sera.
Guvernul a decis lockdown total pentru două săptămâni, menţionează sursa citată. Şcolile şi afacerile se închid, excepţie făcând doar supermarketurile şi farmaciile, iar restaurantele pot fi deschise doar în regim de livrare. După această primă fază, Guvernul israelian plănuieşte alte două etape, dar cu relaxări graduale, bazate pe trendul infectărilor.
Italia a prelungit restricțiile impuse în pandemie. Ce trebuie să știe românii care urmează să călătorească în „Peninsulă”
talia a prelungit restricțiile impuse în pandemie. Pandemia de coronavirus continuă să restricționeze cetățenii. Autoritățile din Italia au hotărât să prelungească restricțiile care au fost impuse în perioada pandemiei de coronavirus. Ce trebuie să știe românii care doresc să călătorească acolo?
Ieri, 7 septembrie 2020, autoritățile italiene au aprobat un decret prin care măsurile adoptate pentru limitarea extinderii coronavirusului se prelungesc până la data de 7 octombrie. Așadar, se vor menține în continuare regulile care țin de obligativitatea purtării măștilor în spaţiile publice închise, precum magazine, restaurante şi transportul public.
Italienii au interzis pe stadioane
Cluburile rămân închise. De asemenea, publicul nu are permisiunea de a participa la marile evenimente sau pe stadioane. Aceste informații au fost confirmate de ministrul Sănătății, Roberto Speranza. În continuare, cele mai multe restricții de călătorie rămân în vigoare. Cetățenii au obligația de a realiza un test pentru SARS-CoV-2 la întoarcerea în Italia din state precum Spania, Malta, Grecia şi Croaţia. Testul trebuie efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.
Persoanele care vin din România și Bulgaria sunt obligate să intre în carantină. De asemenea interdicția este aplicată vizitaotrilor veniți din 17 țări (Armenia, Bahrein, Bangladesh, Brazilia, Bosnia Herţegovina, Columbia, Chile, Kuwait, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Oman, Panama, Peru, Republica Dominicană, Serbia, Muntenegru şi Kosovo).