Grăsimile sănătoase care nu trebuie să lipsească din dieta noastră. Secretul unei alimentații echilibrate

de: Iurascu Catalina
11:47, 02 aug. 2024

Există mai multe tipuri de grăsimi, unele mai bune, altele de care ar trebui să ne ferim. În ceea ce privesc grăsimile sănătoase, acestea pot reduce riscul de apariție al unor afecțiuni precum cele cardiovasculare, diabet sau obezitate. Află care sunt acestea și ce efect au asupra organismului nostru.

Grăsimi sănătoase pe care trebuie să le adăugăm în dieta noastră

Unul dintre cele mai sănătoase fructe pe care putem să le consumăm, dar care are și conținut de grăsimi sănătoase, este avocado. Acesta are numeroase beneficii pentru organism, dar în primul rând ridică nivelul de colesterol bun, în timp ce îl scade pe cel rău. De asemenea, conține vitamina E care întărește sistemul imunitar și ajută sănătatea pielii.

În ceea ce privesc uleiurile de gătit, uleiul de cocos e cel mai indicat. Grăsimile sănătoase din acesta contribuie la funcțiile creierului și la memorie. În plus, are bani beneficii pentru sănătatea inimii, antioxidanții găsiți în acesta făcându-l un aliment antiinflamator eficient pentru a ajuta la reducerea simptomelor de artrită.

Nici uleiul de măsline extravirgin nu trebuie dat la o parte. Și acesta ajută la sănătatea inimii, fiind legat de legat de scăderea tensiunii arteriale, reducerea nivelului de colesterol și îmbunătățirea funcției vaselor de sânge.

Grăsimile sănătoase mai pot fi luate și din peștele gras, cum ar fi somonul, sardinele, macroul și hamsia. Acesta conțin și acizi grași de Omega-3 care sunt cruciali pentru sănătate. Aceste grăsimi sunt considerate acizi grași esențiale din cauza faptului că organismul nostru nu este capabil să-i producă singur. De asta e important să-i luăm din consumul acestui tip de carne.

Acizii grași, esențiale pentru sănătatea inimii

Pentru vegani și vegetarieni, consumul de nuci și semințe este o alternativă ideală de a suplimenta nevoia de acizi grași. Acestea sunt destul de accesibile și ușor de transportat, ceea ce le face perfecte pentru o gustare. Acestea ajută la scăderea colesterolului, menținerea arterelor curate și la sănătatea inimii. Semințele de in și semințele de chia sunt două dintre alegerile de top.

Datorită conținutului său bogat în vitamina A, vitamina E și acizi grași, Omega-3 și Omega-6, untura de bursuc ajută organismul împotriva infecțiilor și altor boli, contribuind la întărirea sistemului imunitar. Acest produs naturist este bine cunoscut pentru ameliorarea problemelor respiratorii. Se utilizează în cazul afecțiunilor respiratorii precum răceala, gripa, bronșita și astmul și poate ajuta la reducerea simptomelor și la accelerarea procesului de vindecare, datorită proprietăților sale antiinflamatorii.

Ouăle sunt niște alimente foarte bogate în proteine, dar și în aminoacizi. În plus, un consum mai mare de ouă poate reduce riscul de sindrom metabolic, un grup de afecțiuni care includ factori precum excesul de grăsime corporală, niveluri ridicate de zahăr din sânge și niveluri anormale de colesterol.

În ceea ce privește carnea roșie, carnea de vită este alegerea potrivită. Aceasta este ideală pentru mușchii puternici și pentru sațietate. În mod special, carnea de vită hrănită cu iarbă este mai bună în detrimentul cărnii de vită hrănită cu cereale.  Acizii grași din această carne poate ajuta la prevenirea cancerului, a diabetului și a bolilor cardiovasculare.

Aceste grăsimi sănătoase le găsim și în unele lactate. Iaurtul probiotic este recomandat datorită conținutului de bacterii benefice ce optimizează sănătatea microbiomului intestinal. Laptele crud, de asemenea, este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase. În ceea ce privește brânza, feta, ricotta și branza de vaci sunt cele mai recomandate ca fiind bogate în grăsimi sănătoase.