Grasimea abdominala la femei, asociate cu un risc crescut de dementa

de: BZI.ro
16:55, 26 iun. 2020

Grasimea de pe abdomen duce la dementa. Potrivit unui studiu realizat de University College London, persoanele obeze sunt mai susceptibile sa sufere de dementa decat altele. O asociere si mai mare la femei.

Un alt motiv bun pentru a avea grija de linia ta. Conform unui nou studiu realizat de University College London, obezitatea este asociata cu un risc mai mare de dementa. O corelatie care exista de aproape cincisprezece ani, conform concluziilor publicate in Jurnalul International de Epidemiologie. Potrivit autorilor, persoanele obeze la sfarsitul varstei adulte prezinta un risc cu 31% mai mult de a suferi de dementa decat cei care au un indice de masa normala. Iar riscul este deosebit de mare pentru femei.

Grasimea de pe abdomen duce la dementa

„BMI si circumferinta taliei trebuie monitorizate pentru a evita tulburarile metabolice. De aceea, se recomanda reducerea greutatii la niveluri optime prin adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase si echilibrate, cum ar fi dieta mediteraneana, exercitii fizice adecvate si consum redus de alcool de-a lungul vietii adulte”,, recomanda dr. Dorina Cadar, autor principal al acestui studiu.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii au colectat date de la 6.552 de persoane intr-un esantion reprezentativ al populatiei engleze. La momentul studiului, participantii aveau varsta de peste 50 ani. Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele cu un IMC de 30 sau mai mare la inceputul perioadei de studiu aveau un risc mai mare de dementa cu 31%, cu o monitorizare medie de 11 ani decat cele cu un IMC intre 18.5 si 24.9.

De asemenea, a existat o diferenta semnificativa intre sexe in riscul de dementa asociata obezitatii. De fapt, femeile care sufera de obezitate abdominala aveau un risc crescut cu 39 la suta de dementa in comparatie cu cele cu un nivel normal. O corelatie confirmata independent de multi factori: varsta, tutunul, nivelul de educatie, prezenta anumitor gene, diabetul sau hipertensiunea. Cand IMC si circumferinta taliei au fost examinate in combinatie, participantii obezi la studiu de fiecare sex au aratat un risc mai mare de dementa cu 28% decat cei din intervalul normal.

O legatura intre obezitate si dementa

De ce obezitatea poate provoca dementa? Conform studiilor anterioare, obezitatea ar putea duce la un risc crescut de dementa prin influenta directa asupra citokinelor (proteine de semnalizare a celulelor) si hormonilor obtinuti din celulele grase, sau indirect, printr-un efect advers asupra factorilor de risc vascular. Potrivit unor cercetatori, excesul de grasime corporala poate creste riscul de dementa prin caile metabolice si vasculare care contribuie la acumularea proteinelor amiloide sau leziunilor creierului.

„Este posibil ca asocierea dintre obezitate si dementa sa fie potential explicata prin alte afectiuni, cum ar fi hipertensiunea sau tratamentele anticolinergice”, sustine Yuxian Ma (Institutul UCL de Epidemiologie si Ingrijire a Sanatatii), autor al studiului.

La randul sau, coautorul, profesorul Andrew Steptoe si directorul Studiului Longitudinal Englez de imbatranire, reaminteste ca dementa reprezinta o provocare majora pentru sanatatea secolului actual, avand in vedere imbatranirea populatiei. „Prin identificarea factorilor care pot creste riscul de dementa care sunt influentati de factori de stil de viata, speram ca o interventie substantiala, dar cu siguranta nu toate, a cazurilor de dementa poate fi prevenita cu interventii de sanatate publica”.