Grabiti-va daca vreti o programare la acest spital din Iasi. La ortopedie mai aveti loc doar in 2020, iar la recuperare neuromotorie dupa luna iulie 2019

de: Echipa Bzi.ro
20:41, 05 iul. 2018

Spitalul de Recuperare din Iasi este poate cea mai cautata unitate medicala atunci cand vine vorba de Sectia de recuperare neuromotorie si Clinica de ortopedie.

La unitatea medicala vin pacienti din toate judetele Moldovei si chiar si din alte regiuni ale tarii. Trebuie mentionat ca este singura clinica de ortopedie din Iasi unde se fac interventii chirurgicale de protezare genunchi, sold. Programarile la cele doua sectii din spital se intind pe luni de zile si chiar ani. Sectia de recuperare neuromotorie are o adresabilitate foarte mare, dupa ce a fost dotata cu aparatura medicala de ultima generatie.

Citeste si : Sedinta record la Consiliul Local. Un proiect privind Spitalul de Recuperare a adunat alesii Iasului

"Avem foarte multi pacienti atat pentru sectia de recuperare neuromotorie, cat si pentru cea de ortopedie, unde se deruleaza Programul national de endoprotezare. La recuperare neuromotorie sunt programari pana in luna iulie 2019, iar la ortopedie pana in 2020. Listele de asteptare sunt mari, pentru ca numarul pacientilor care necesita operatie pentru proteza de sold sau genunchi si recuperare neuromotorie este foarte mare. De asemenea, adresabilitatea este foarte mare. La Clinica de recuperare neuromotorie lista de asteptare este mult mai mica, pacientii fiind programati peste 4,5 luni", a declarat ec. Carmen Cumpat, managerul Spitalului de Recuperare din Iasi. 

Citeste si : Spitalul de Recuperare din Iasi cumpara aparatura pentru Compartimentul de robotica

Unitatea medicala are un compartiment de robotica care va fi extins si apoi transformat intr-un centru de robotica si neuroabilitare, in viitorul apropiat. Bolnavii tintuiti intr-un scaun cu rotile, care sunt internati la Sectia de recuperare neuromotorie, au posibilitatea sa faca tratament de specialitate cu ajutorul a doua dispozitive de ultima generatie: un robot electronic pentru redobandirea mersului si un alt robot pentru reeducarea membrelor superioare. Lunar, zeci de pacienti cu deficiente locomotorii beneficiaza de serviciile acestor echipamente complexe de robotica. Din pacate, nu toti bolnavii intrunesc criteriile pentru a efectua exercitii cu ajutorul robotilor. De aceste tehnici moderne beneficiaza si o parte dintre pacientii internati in Sectia de recuperare neurologica.

Citeste si : Piscina de la Spitalul de Recuperare, cea mai cautata de parintii din Iasi. Ce ii atrage pe acestia sa isi aduca copiii sa inoate aici

Bolnavii care au nevoie de proteze de sold sau genunchi trebuie sa astepte chiar si doi ani de zile pana cand vor fi operati. Lista de asteptare este foarte mare, pentru ca medicii din clinica nu pot efectua mai mult de 30 de operatii lunar, interventiile fiind complexe si de durata. O parte dintre pacienti au nevoie de investigatii suplimentare pentru a suporta interventia, si asta necesita timp. In ceea ce priveste finantarea Programului national de endoprotezare, nu exista probleme, fondurile fiind suficiente pentru achizitionarea protezelor.