Gogoşi la cuptor. Varianta mult mai sănătoasă a gogoșilor prăjite
Mâine sunt Moşii de vară. Prepara câteva porţii de gogoşi la cuptor şi dă de pomană de sufletul celor adormiţi! Reţeta pe care ţi-o prezentăm astăzi este simplă, uşoară, dar foarte bună. De ce ai preparat-o? Pentru că este mai sănătoasă decât să optezi pentru prăjirea gogoşilor în tigaia cu ulei. În plus, nu ai grijă că se vor arde gogoşile ori că se vor îmbiba cu prea mult ulei. Mai mult, nu trebuie să stai lângă tigaie, pentru a întoarce gogoşile de pe o parte pe alta.
Pentru o porţie de gogoşi la cuptor ai nevoie, cel mult, de glazură. Ca să aibă aromă plăcută, poţi adăuga şi nişte coajă de portocală sau de lămâie, dată pe razătoare. Iar ca să se prindă bine zahărul pudra de ele, înainte de a-l presăra, poţi unge gogoşile cu puţin unt topit. Spor la gătit şi poftă bună!
Ingrediente:
- 350 g făină
- 10 g drojdie uscată
- 180 ml lapte călduț
- 1 ou
- 1 lingură unt nesărat
- 80 g zahăr
- 1/2 linguriță sare
- 1 vârf de linguriță nucșoară
Pentru glazură (opțional):
- glazură de ciocolată
- zahăr pudră vanilat
Mod de preparare gogoși la cuptor:
Mai întâi dizolvă drojdia sfărâmată în lapte călduţ, într-un castorn mai mare. Las-o deoparte în jur de 5 minute. În alt bol, mai mic, amesteca untul cu restul de lapte şi cu zahărul. Pune compoziţia în bolul mare şi omogenizează. Adaugă şi oul. Omogenizează încă o dată.
Trece făina prin sită şi încorporeaz-o treptat. Făina nu trebuie să aibă cocoloașe, pentru ca gogoșile să aibă o textură cât mai fină și pufoasă. Acum e momentul să pui şi nucşoara şi sărea. În cazul în care aluatul obţinut e lipicios, mai adauga faina.
Frământă bine aluatul, timp de câteva minute. După ce ai terminat frământară, modelează aluatul sub formă de bila şi pune-l într-un vas, uns cu puţin ulei în prealabil. Acoperă cu folie alimentară şi lasă-l într-un loc călduţ, până îşi dublează volumul. Aluatul e gata de frământat în momentul în care aluatul devine elastic şi maleabil.
Unge cu puţin ulei masa de lucru. Pune aluatul pe ea şi întinde-l folosind sucitorul. Întinde bine. De ce? Pentru că, în cuptor, gogoşile îşi vor dubla volumul. Decupează apoi gogoşile folosind un pahar sau o formă. Pune gogoşile decupate într-o tavă tepatta cu hârtie pergament sau de copt. Acoperă gogoşile cu un prosop curat şi mai lasă-le la crescut în jur de 45 de minute, în cuptorul încălzit. Îndepărtează apoi prosopul, aprinde cuptorul şi bagă gogoşile pentru maxim 10 minute. Când sunt gata, scoate-le, lasă-le să se răcească în jur de 5 minute şi acoperă-le cu glazură de ciocolată ori cu puţin zahăr pudră.
Sfaturi pentru făcut gogoşi la cuptor
Ţine cont şi de următoarele lucruri:
- foloseşte făină pentru gogoşi sau pâine. Cu cât faina are mai multe proteine, cu atât gogoşile vor fi mai pufoase şi îs vor păstra prospeţimea mai mult timp;
- gogoşile sunt gata pe o parte în momentul în care au prins culoare rumenă;
- poţi folosi şi drojdie proaspătă;
Bineînțeles, ai la dispoziție și varianta de a găti gogoși fără lapte sau clătite delicioase. Dacă vrei să dai de pomană ceva, dar într-o zi de post, ai la dispoziția rețeta de chiftele mănăstirești. Inspiră-te și din acest material video, ca să prepari ceva foarte bun: