Gogoși cu paharul. O simfonie delicioasă cu rom și lămâie, care te va transporta în paradisul gogoșilor
Gogoșile sunt o delicioasă încântare pentru papilele gustative, iar această rețetă de gogoși cu paharul este o invitație virtuală pentru a te bucura de un desert pufos și delicios.
Gogoși cu paharul, aurii și pufoase
Imaginează-ți aroma îmbietoare a aluatului proaspăt frământat, gata să fie transformat în gogoși aurii și pufoase. În aer plutește un parfum tentant de rom și coajă de lămâie, aducând cu sine promisiunea unor bucurii culinare. Gogoșile se prăjesc în uleiul încins cu mici bule, care vatransforma gogoșile în bucăți de fericire, crocante la exterior și incredibil de pufoase în interior.
Scoase cu grijă din tigaie, gogoșile se așează pe un platou, peste care se presară un strat generos de zahăr fin, care va îmbrăca gogoșile într-o haină strălucitoare împodobită cu cristale dulci. Căldura emanată de aceste delicatese proaspete te va atrage ca un magnet, iar textura lor moale și pufoasă îți va dezvălui o explozie de arome, cu o nuanță subtilă de rom și o notă răcoritoare de lămâie. Fie că sunt servite alături de o ceașcă de cafea proaspătă sau de un ceai aromat, cu siguranță vei avea parte de o experiență gustativă pur și simplu divină!
Pentru a prepara gogoși pufoase perfecte, vei avea nevoie de 500 grame făină, 120 grame unt, 25 grame drojdie, 100 grame zahăr, 15 ml rom, 5 bucăți gălbenușuri, 300 ml lapte, 1/2 linguriță sare fină, coajă rasă de la o jumătate de lămâie și 500 ml ulei.
Procesul de preparare, decupare și prăjire
Într-un castron, amestecați drojdia cu 1/2 linguriță de zahăr până când devine lichefiată. Adăugați untul moale, gălbenușurile, romul, coaja de lămâie și laptele, amestecând bine. Ulterior, adăugați făina și amestecați cu o lingură de lemn. După ce nu mai puteți încorpora ingredientele cu lingura, frământați bine aluatul cu mâna timp de 7-8 minute. Scopul este să obțineți un aluat neted și nelipicios. Lăsați aluatul să crească timp de 20 de minute (sau mai mult, dacă este necesar) într-un loc călduț. Aluatul pentru gogoși trebuie să crească până își dublează volumul.
După ce aluatul a crescut, răsturnați-l pe suprafața de lucru presărată cu puțină făină. Cu ajutorul unui sucitor sau chiar cu palmele, întindeți aluatul pentru gogoși într-o foaie cu grosimea de 1½ cm. Cu ajutorul unui pahar de vin cu marginea subțire, trecut prin făină pentru a evita lipirea aluatului, decupați rondele din foaia de aluat. Lăsați rondelele decupate să crească timp de 15 minute, acoperite cu un șervet de bucătărie și ferite de curentul de aer rece. Aluatul rămas între rondele se întinde din nou și se taie la fel.
După ce toate gogoșile au crescut, prăjiți-le în baie de ulei. Aveți nevoie de o tigaie sau cratiță largă cu fundul gros, preferabil din fontă, pentru a menține bine temperatura. Încingeți bine tigaia pe foc mediu/înalt, apoi adăugați uleiul. Cantitatea de ulei trebuie să fie suficientă pentru a acoperi gogoșile, cu o adâncime de 4-5 cm în tigaie. Gogoșile trebuie să plutească și să fie întrepătrunse rapid. Pentru a evita arderea lor, plasați tigaia pe un disc subțire de metal în loc să o așezați direct pe flacără. Pentru a testa temperatura uleiului, adăugați de la început o bucată mică de aluat în tigaie. Dacă acesta se ridică și se rumenește, uleiul este numai bun pentru a prăji gogoșile. Dacă uleiul nu este suficient de încins, gogoșile vor cădea la fund și se vor îmbiba cu ulei.
Cu grijă, scoateți gogoșile făcute cu paharul de pe suprafața de lucru (fără a le presa) și așezați-le în uleiul fierbinte, cu partea de sus în jos. Lăsați-le 2-3 minute până se rumenesc bine pe o parte, apoi întoarceți-le cu o furculiță lungă și rumeniți-le și pe cealaltă parte. Pe măsură ce gogoșile se rumenesc, scoateți-le cu atenție din uleiul încins și așezați-le pe un platou. Presărați-le cu zahăr și serviți-le calde sau reci.